Читај ми!

И у најбољем могућем сценарију, половина глечера на свету нестаће у овом веку

Чак иако човечанство успе да ограничи пораст просечне температуре на 1,5 степени изнад преиндустријског нивоа – око половине светских глечера потпуно ће нестати до краја овог века.

Уколико се, међутим, инвестиције у постојећи енергетски сектор и потрошња фосилних горива наставе, глобална температура може да порасте и до четири степена Целзијусова што ће довести до топљења више од три четвртине глечера.

Нова студија, објављена у часопису Сајенс (Science), базирана је на новом методу модела развијеном од стране стручњака из САД, Канаде и Европе који су користили најновије податке да предвиде како ће глечери реаговати на климатске промене.

Аутори истраживања, предвођени професором Дејвидом Раунсом са Универзитета Карнеги Мелон, наводе да сваки пораст температуре доводи до озбиљних последица – пораста нивоа мора, губитка глечера широм света и огромних промена у хидрологији и екологији.

„Невезано за сценарио промена, сва подручја света искусиће озбиљан губитак глечера, а половина њих ће нестати до 2100. године, чак иако просечна температура порасте за само 1,5 степени Целзијуса“, истиче Раунс.

У случају пораста од четири степена – 80 одсто глечера ће се отопити у истом периоду.

Оно што је посебан проблем код топљења глечера јесте што неки од највећих речних сливова - Инд, Ганг, Брамапутра, Јангцекјанг и Меконг, у великој мери зависе од постојања глечера на тибетанском платоу, Хималајима и Каракоруму.

четвртак, 05. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару