Читај ми!

Како да заштитимо наше мале бодљикаве суграђане који су у зимском сну

Током зиме наши мали бодљикави суграђани су у стању хибернације и због тога често страдају. Како заштити и препознати успаване јежеве у сеоским и градским срединама и шта радити са њима објашњава Милан Пауновић из Природњачког музеја Србије.

Јежеви, осим у шумама, живе и у двориштима и баштама, у парковима између зграда, па се често дешава да их неопрезно повредимо или бацимо на сметлиште.

Милан Пауновић из Природњачког музеја Србије објашњава да је успавани јеж углавном склупчан и види се да дише. Јежеви иначе немају нарочито чврст зимски сан и знају да се повремено пробуде, посебно када је топлије време. Иначе, обично спавају дању, а активни су ноћу.

Препорука коју Пауновић упућује породици Глишић, која је пронашла легло јежева у свом дворишту на Бањици, је да их не дирају и оставе да живе свој живот, што су они и уважили.

Живот јежева у граду

Највећи проблем у градским срединама за јежеве су пси и мачке луталице који их нападају иако не могу ништа да им науде, наводи Пауновић.

„С друге стране, пошто се јеж споро креће, а има потребу да преваљује велике раздаљине током ноћи када тражи храну, онда се дешава да се сударе са колима и зато јежеви много гину на путевима“, напомиње гост Јутарњег програма.

Зато, ако наиђемо на јежа на путу, било би добро да га померимо, јер он само покушава да дође до хране, а сваки контакт са аутомобилом за јежа се увек заврши фатално.

Јежеви су иначе заштићена дивља врста оптималне бројности, што значи да га има свуда, и да поред тога што га више фактора угрожава, има оптималну бројност у области целог Медитерана, Европе и света.

„Међутим, пошто су јежеви заштићена дивља врста, не би смели да се држе у кућним условима. Као кућни љубимци се могу држати афрички патуљасти јежеви, али већина оних који су га имали, због буке коју прави током ноћи, брзо су одустали и молили зоолошки врт да га прими на чување“, каже Милан Пауновић, из Природњачког музеја Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 05. септембар 2024.
32° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару