Читај ми!

Пошто се не можемо поуздати у снег, време је да заштитимо биљке од мраза

Ноћне температуре су се приближиле нули и време је за заштиту биљака од мраза. Није добро раније штитити биљке јер уколико их малчирате лишћем или нечим другим природним материјалом могу се угнездити глодари. Смисао зимске заштите јесте да снизи температура око биљке, земљиште се ипак смрзне, али важно је само да то буде постепено.

Наизменична смрзавања и одмрзавања земљишта наносе велике штете корену вишегодишњих биљака. Најбоља заштита земљишта зими је снег. С обзиром на то да се снег не задржава целе зиме у свим крајевима, прибегава се другим решењима.

„Када су у питању биљке које остају напољу и сматрате да могу да поднесу ниску температуру, битно је обратити пажњу на њихову заштиту. Постоји неколико начина на који се то може урадити. Рецимо, један од начина који може да се користи и углавном је најзаступљенији, је заштита сувим лишћем које сакупимо у дворишту. Траба сакупити одређену количину од које би се могао направити слој од бар пет центиметара. Лишће се ставља око саме биљке, што ближе самог корена, да би заштитио биљку од ниских температуреа, мраза, сачувао ту температуту и одређену количину влаге“, објашњава Ивана Јовановић, дип. инжењер пољопривреде.

Поред тога, може да се користи пиљевина или малч, који се најчешће прави од борове коре и који доприноси и естетском изгеду. Прекривање биљака агротекситлом је још један успешан начин заштите. Пропушта светлост и влагу и под овим текстилом температура је три до четири степена виша.

„Можете направити неколико слојева и заштитити биљку. Потребно је заштитити и њен надземни део, целу лисну масу и можете увезати неким канапом. Оно што је битно, јесте да доњи део биљке не остављате го. Када је биљка у саксији, пре свега требате знати да мора бити пресађена у материјал у којем је захвално оставити током зиме, то је рецимо пластика где можете пресадити биљку у већу саксију и имати довољну количину земље која ће наравно и држати саму температуту која јој је и потребна“, истиче Јовановићева.

Уколико нисте у могућности да испуните баш све услове, може се искорисити неки картон, јутани џак или нешто слично, додаје инжењерка. Можете, такође искористити стиропор којим ћете заштитити саму саксију и додатно поставити лишће или малч око корена.

„Уколико сматрате да су биљке осетљивије на мраз или су у питању млађе саднице, можете их ставити испод терасе у неку заветрину и бити сигурни да ће и заштита од самог ветра довести до тога да биљка сачека пролеће спремна“, наводи Ивана Јовановић.

Спречавање исушивања лишћа код зимзелених биљака може се обавити тако што ћете поставити три или четири штапа око биљке. На штапове се обмота нека дебља фолија или агротекстилна тканина. Важно је не користити најлон јер одузима ваздух биљци и ствара ефект стаклене баште.

„Што се тиче неких биљкака које такође морате заштитити, поведите рачуна о тујама, које се све чешће постављају као жива ограда. Уколико је туја прерасла пола метра, може се искористити најобичнији канап који ће одрадити тај посао. Умотати саму тују, неколико пута обмотати око ње и то ће задржати саму биљку да остане компактна и усправна и оно што је битно снег неће довести до лома грана“, напомиње Јовановићева.

У пролеће, кад трава почне да се зелени, и када прође опасност од пролећнх мразева, малч и покривке се уклањају. Тамо где има превише малча, потребно га је уклонити због загушења биљке и труљења корена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 05. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару