Читај ми!

Знате ли шта ваш аутомеханичар мора да уради са старим моторним уљем

Само један литар коришћеног моторног уља може да загади чак милион литара воде за пиће. Опасан је и ако се користи као огрев, а користи се. Прописи постоје, казне такође, а шта ствара проблеме, говори гост Београдске хронике, Момир Бољанин, начелник Инспекцијског одељења за индустрију.

Неколико ауто-сервиса у Београду које су контактирали новинари Београдске хронике, навело је да им се више исплати да моторно уље продају откупљивачима секундарних сировина, него да их складиште по закону. У једном од сервиса који уље складишти по прописима, објаснили су које проблеме имају што се придржавају закона.

„Израда плана кошта негде између 600 и 800 евра. Лабораторија за узорковање уља је негде између 30 и 35 хиљада динара. Одношење, посебна просторија за држање уља... Одношење самог кошта око пет-шест хиљада динара по бачви. Тако да је један доста велики терет стављен нама сервисерима на леђа – и финансијски и организационо“, наглашава власник ауто-сервиса.

Начелник инспекције, Момир Бољанић, каже да је почетком новембра започета акција контроле ауто-сервиса и начина на који они управљају са отпадним уљима.

„Том приликом смо обишли 164 сервиса која су регистрована, јер смо већину података добили из Агенције за привредне регистре. Установљено је да 77 сервиса уопште не генерише отпадна уља, као што су вулканизерске радње, радње за центрирање трапа, издувне гасове, фарбаре или лимарске радње. Док смо утврдили да осталих 87 генеришу отпадна уља, од којих је само осам поступало у складу са законом“, додаје Бољанић.

Прекршајне казне које су предвиђене за непоштовање прописа крећу се од пет стотина хиљада до милион динара за правна лица и 25 до 50 хиљада за одговорно лице. За предузетнике предвиђене казне су од 250 до 500 хиљада динара.

„Једноставно, сви имају обавезу да у складу са Законом о управљању отпадом поступају са отпадом који настаје у њиховој делатности на начин како би се заштитила животна средина и здравље људи. То су неке обавезе које они морају да укалкулишу“, истиче гост Београдске хронике.

Уколико се ово уље користи за ложење, отпадни гасови који настају веома су опасни по здравље људи. Током поменуте акције установљено је да два сервиса сагоревају ова уља и против њих је покренут прекршајни поступак.

Продаја отпадног уља сакупљачима секундарних сировина је такође нелегалан начин управљања отпадом, напомиње Момир Бољанић, начелник Инспекцијског одељења за индустрију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 05. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару