Читај ми!

Све боје дворишта: Јарке боје наспрам зимзелене позадине

С хладним временом и радови у вртовима се смањују, али не нестају, поред садње зимзелених садница време је и за планирање цветних површина.

Преуређујем предњи део дворишта, и ово је први пут да то радим уз папир и оловку. Прво сам нацртала план, направила списак биљака које желим и које би се добро уклопиле, информисала се о њиховом облику, величини и брзини раста. Уз знање које сам прикупила и савете које сам потражила од стручњака, моје двориште би требало да изледа овако.

Љиљана Судар, инжењер пејзажне архитектуре нам одаје тајну како се правилно саде цветне површине и како да уредимо двориште да изгледа као из часописа.

По ободу баште, како каже, потребно је направити један брежуљак на којем се саде биљке.

„Пре него што се почне са садњом важно је да ту ободно набацамо један слој земље и ђубрива у зависности од квалитета земљишта – за оне глиновите додајемо песак, за оне песковите додајемо баштенску тежу земљу како би направили добар баланс за биљке“, наводи Судар.

У позадини, по ободу леје, могу бити високи четинари, лишћари, дрвеће, затим ниже дрвеће, шибље, покривачи тла и сезонско цвеће или перене.

„Имамо једну добру подлогу где имамо углавном зимзелене биљке у комбинацији са јорговном који је листопадан, али основа је зимзелена. Са оваквом композицијом ми можемо током целе године да остваримо једну добру пејзажну композицију, односно да увек имамо уређен врт“, објашњава Љиљана додајући да се у јесен врт може оплеменити хризантемама, виолама вресом.

Прво треба поделити биљке на оне које не воле сунце и оне којима више прија хладовина. На страни дворишта која је у хладовини могу се наћи хебе, скимије, хоста, аукуба, зимзелени зељасти жбун који може нарасти до три метра, украсне траве, хортензије.

Међу биљкама којима прија суце су зимзелено жбуње, фотинија, нандина, листопадна форзиција, ватрени грм, индијски јоргован, будлеја.

„Поред зимзелених биљака добро је да тај наш брежуљак са лејом попунимо и са покривачима тла. Покривачи тла као што су винка, хедера покриће целу површину земље, нећемо имати корова. Она је заштитила земљу да се не спира на травњак, одличан је гутач лишћа, а током јесени је само мало протресемо и висак лишћа она фактички поједе, тај лист се распадне и још додатно храни саму биљку“, саветује Љиљана Судар.

Постоје зимзелене врсте покривача тла тако да могу бити атрактивни током целе године. У пролеће винка интензивно цвета у љубичастим и плавичастим тононима и даје нови колорит  и оплемењује башту на нови начин.

Светле и јарке боје наспрам тамне зимзелене позадине 

У сеновитим деловима врта најбоље је садити биљке светлих боја. Ако ту већ имамо тамније биљке, садњом светлијих истаћи ћемо тамну боју листа или цвета и све ће изгледати хармонично.

Када купимо биљке, све су углавном мале и тад при садњи морамо узети у обзир колико ће расти. Увек морамо да гледамо оптималну величину биљке и на основу тога правити размак садње.

„Свакој биљци потребно је простора да би се лепо развила. Ако их прегусто посадимо ићи ће много у висину, тражиће светлост, гушиће једна другу и неће бити квалитетне биљке. Увек је боље да су на већем растојању да добију на пуноћи па ћемо допунити неким цвећем које је једногодишње или двогодишње или перенама које ће попунити тај простор између, јер ако се боре неће доћи до своје лепоте и пуног изражаја“, објаснила је Љиљана Судар.

Уколико планирате сами да уређујете врт, саветовала бих да не журите, јер се увек појави лепша биљка, а од те лепше још лепша. Тако ћете их купити више јер нећете моћи да одолите, а то може негативно да утиче на буџет.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 05. септембар 2024.
34° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару