Читај ми!

Може ли конопља постати кључна у борби против климатских промена

У апсорбовању и задржавању угљеника једна биљка двоструко је ефикаснија од дрвећа. У питању је конопља.

Дебате о томе како обуздати климатске промене углавном пролазе без помињања конопље. То је грешка, јер модерне сорте конопље, познатије као канабис, преслабе су да би се користиле као наркотик, али су изузетно ефикасне у апсорпцији и „заробљавању“ угљеника.

Конопља је међу биљкама које најбрже расту и може да порасте до четири метра за само 100 дана.

Истраживања показују да је конопља двоструко ефикаснија од дрвећа када је реч о апсорпцији и задржавању угљеника, при чему хектар конопље апсорбује између 8 и 22 тоне угљен-диоксида годишње, више од било које шуме.

Такође, угљен-диоксид је трајно „закључан“ у влакнима конопље, која се даље могу користити за многе производе укључујући текстил, лекове, изолацију за зграде и бетон. Ауто-гигант БМВ га чак користи да замени пластику у разним деловима својих аутомобила.

Међутим, за разлику од многих других земаља, Велика Британија и даље класификује индустријску конопљу као контролисану дрогу, а за узгој биљке потребна је лиценца Министарства унутрашњих послова.

Површина на којој се конопља гаји у Британији износи само око 800 хектара, али рад на Универзитету у Јорку и Центру за развој биообновљивих извора има за циљ да то повећа на 80.000 хектара и да конопља постане водећа узгајана култура у Великој Британији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 05. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару