Читај ми!

НАСА открила више од 50 зона „супер емитера“ метана широм света

Научници Америчке свемирске агенција НАСА помоћу уређаја направљених за проучавање утицаја прашине на климатске промене, открили су више од 50 неуралгичних тачака широм света из којих се емитују велике количине метана, једногог од главних гасова који ствара ефекат стаклене баште.

У саопштењу за јавност које је НАСА објавила, администратор Бил Нелсон наводи да је „обуздавање емисије метана кључно за ограничавање глобалног загревања планета“.

„Ови узбудљиви резултати до којих смо дошли, не само да ће помоћи истраживачима да боље одреде одакле долази цурење метана, већ ће такође пружити увид у то како се то може брзо решити".

Наса је саопштила да је уређај за истраживање извора минералне прашине на површини Земље (ЕМИТ) дизајнирано тако да омогући разумевање утицаја прашине у ваздуху на климу.

Али ЕМИТ, који је инсталиран на Међународној свемирској станици у јулу и може да се снима области мале попут фудбалског терена, такође је показао способност да открије присуство метана.

Наса је саопштила да је до сада идентификовано више од 50 „суперемитера“ метана у Централној Азији, на Блиском истоку и у југозападним областима Сједињених Држава. Већина њих је повезана са секторима фосилних горива, отпада или пољопривреде.

Кејт Калвин, Насина главна научница и виши саветник за климу, наводи да ЕМИТ-ова „додатна способност детекције метана нуди изузетну прилику за мерење и праћење гасова стаклене баште који доприносе климатским променама“.

Превазилази наша очекивања

Метан је одговоран за отприлике 30 одсто глобалног пораста температуре до данас. Иако га има много мање у атмосфери од угљен-диоксида, метан око 28 пута више доприноси ефекту стаклене баште на вековној временској скали. Само током двадесетогодишњег периода показао је 80 пута је снажније дејство.

Метан се задржава у атмосфери само једну деценију, у поређењу са стотинама или хиљадама година колико опстаје угљен-диоксид.

То значи да би драстично смањење емисије могло за неколико десетина степена Целзијуса да смањи температуру од пројектованог нивоа глобалног загревања до средине века, и тако омогући да се одржи у животу циљ Париског споразума да се просечно повећање температуре Земље ограничи на 1,5 степени Целзијуса, према Програму УН за животну средину (УНЕП).

„ЕМИТ ће моћи да пронађе стотине супер-емитера – неки од њих су већ примећени мерењем из ваздуха, свемира или земље, али сада смо открили и друге који су били непознати“, саопштили су из Насе.

​Ендру Торп, технолог у Насиној Лабораторији за млазни погон, која руководи пројекат ЕМИТ, наводи да су неки од откривених метанских облака међу највећим до сада виђеним.

„Оно што смо открили за кратко време већ превазилази наша очекивања“, наглашава Торп.

Наса је саопштила да је облак метана дугачак око 3,3 километра откривен југоисточно од Карлсбада, у Новом Мексику, у Пермском басену, једном од највећих нафтних поља на свету.

​Речено је да је 12 извора из нафтне и гасне инфраструктуре идентификовано у Туркменистану, источно од лучког града Хазара на Каспијском мору.

​Из великог комплекса за прераду отпада откривен је облак метана дугачак најмање 4,8 километара јужно од Техерана, саопштили су из Насе.

петак, 06. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару