Читај ми!

Европски зелени договор – Нека постане реалност

Циркуларна економија, нулто загађење и биодиверзитет су у фокусу овогодишње Европска зелене недеље, која се одржава од 30. маја до 5. јуна. Европска зелена недеља се обележава како би се подигла свест о најважнијим питањима заштите животне средине. Ове године планирано је скоро 300 догађаја широм Европе.

Тема Европске зелене недеље је зелени договор који се у нашој земљи, као и у земљама региона зове Зелена агенда за западни Балкан, изјавио је Мирослав Тадић из Одсека за животну средину Програма за развој УН у Србији, гостујући у јутарњем програму Радио Београда 1.

Додаје да је „суштина агенде потреба да извршимо зелену транзицију нашег друштва и привреде“.

„Сви досадашњи модели, у контексту актуелне енергетске кризе показали су да ослањање на фосилна горива није решење, морамо се окренути неким чистијим технологијама и чистијим горивима“, рекао је Тадић. 

Током обележавања Европске зелене недеље у Србији, низом догађаја и онлајн активности биће представљени конкретни резултати сарадње Србије, Европске уније, њених држава чланица и неколико међународних партнера.

Прва манифестација биће одржана у Сремској Митровици, у понедељак, 30. маја, када ће званично почети активности у оквиру Зелене недеље, као и пројекат сепарације отпада у домаћинствима. 

„У Сремској Митровици постоји регионална депонија за уклањање отпада 'Срем-Мачвa', а оно што је важно јесте да кроз пројекте које финансира ЕУ и Влада Шведске омогућимо грађанима да се укључе у тај систем примарне сепарације доделом контејнера за одвојено сакупљање отпада. У Србији је још увек релативно ниска стопа рециклаже, односно коришћења отпада као ресурса, а то је оно што је за зелену трансформацију јако важно“, додао је Тадић. 

Истог дана, биће покренут нови пројекат ЕУ за одвајање кућног отпада. Европска унија и Влада Србије обезбеђују 26 возила за транспорт рециклажног отпада и више од 90.000 контејнера и канти, као и велику информативну кампању. Европска унија је дала 6 милиона евра, а српске националне и локалне власти учествовале су 1,8 милиона евра. 

„Програм се наставља у уторак, у Чачку и Крушевцу где ће се такође разговарати о важности интегрисаног управљања отпадом, али посебна пажња биће посвећена управљању отпадним водама што је такође горуће питање у Србији тип пре што су инвестиције у тој области јако захтевне. План Србије је да до 2030. године изгради 350 постројења за пречишћавање отпадних вода, што је један јако амбициозан план“, истакао је Тадић.

У недељу, 5. јуна, у Доњем граду Калемегданске тврђаве биће обележен Светски дан заштите животне средине, када је планиран велики број активности за све генерације.

„Свет је симбиотски живи организам. Све што се догоди у једном делу света утиче на други део. Глобално загревање већ узима данак, видимо суше и топлотне таласе широм света, тако да свако има улогу да смањи емисије гасова стаклене баште. Морамо заједно да радимо на акцијама за заустављање глобалног загревања и загађења“, каже амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

Сваке године, Европска зелена недеља је прилика за дебату о европској политици животне средине са креаторима политике, водећим еколозима и заинтересованим странама из Европе и шире.

Овогодишње издање фокусира се на Европски зелени договор – одрживу и трансформативну стратегију раста ЕУ – како би Европа ефикасно користила ресурсе и постала климатски неутрална до 2050. године.

субота, 07. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару