Читај ми!

Прави мали вампири - крпељима потребан „крвни оброк" који ће наћи и међу вашим љубимцима

Ближе се све топлији пролећни дани, више је сунца и више времена за боравак на отвореном, шетњу и истраживање природе. Нажалост, у трави се можемо срести и са „озлоглашеним штеточинама“ – крпељима.

Иако мали по величини, крпељи могу изазвати велике проблеме међу којима је и ширење лајмске болести. Колико год да знамо о овим малим напастима, постоје ствари које могу да нас изненаде и које о крпељима нисмо знали.

Многи не знају да крпељи заправо - нису инсекти. Крпељи су заправо класификовани као паукови, или рођаци паука, шкорпија и гриња. Ако пажљиво погледате крпеља, он на неки начин подсећа на паука са четири пара ногу.

Крпељима је потребан „крвни оброк" да би преживели па неки на њих гледају као на праве мале вампире. У борби за опстанак спремни су да се прикаче птицама, да уједу мишеве, мале дивље животиње, и наравно - људе.

Крпељи не скачу и не лете. Уместо тога, они се лагано крећу уз ниско грмље или траву да би пронашли домаћина. Затим се причврсте задњим ногама, а испруже предње - како би се закачили за животињу или човека у пролазу. Понекад чекају да једноставно падну на будућег домаћина у пролазу.

Редовно перите постељину 

Неке врсте крпеља највише воле псе као домаћине. Нажалост, пси су често лака мета док се играју у дворишту или шетају по травнатим пределима и парковима.

Ако сте власник кућног љубимца, не заборавите да често проверавате да ли има крпеље, посебно након шетње или играња напољу, и редовно перите постељину и плишане играчке.

Ако имате мачку у затвореном или на отвореном, обавезно је редовно проверавајте да ли има крпеља, јер крпељи воле да се закаче и за њих.

За разлику од многих других штеточина, крпељи су прилагођени да се хране током дугог периода времена. Своје закривљене зубе заривају дубоко у кожу домаћина, и тако да могу остати безбедно причвршћени данима док једу, односно - пију крв.

Важно је напоменути да је крпељима обично потребно 24 до 48 сати храњења пре него што могу успешно пренети инфекције попут лајмске болести, тако да је брзо уклањање кључно.

Три стадијума болести

Лајмска болест се испољава у три стадијума. Поред испољавања различитих симптома, могућа је и потпуно асимптоматска инфекција.

Болест почиње карактеристичним црвенилом, које се јавља најчешће седам до десет дана од убода ( величине од неколико до десетак сантиметара). С временом, почиње да бледи и да у средини добија прстенаст изглед.

Истовремено се могу јавити појачана телесна температура, главобоља, болови у мишићима и зглобовима. Рано откривање болести у овом стадијуму спречава даљи напредак.

Промене другог стадијума се јављају после неколико недеља или месеци. Изражени су симптоми слични грипу, потом запаљење можданих опни или нерава, срчаног мишића и других органа.

У случају нелечења или неадекватног третмана у овом стадијуму, после десет месеци или више година, може доћи до трајног оштећења зглобова, нервног система и коже. Ове промене у трећем стадијуму, означавају и смањење радне способности човека и одређен степен инвалидитета. 

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару