Читај ми!

На Светски дан шума Србија се може похвалити да испуњава оптималну шумовитост

Светски дан шума обележава се 21. марта како би се указало на значај дрвећа и истакле бројне користи шумске вегетације. Нажалост, годишње у свету нестане око 16 милиона хектара ових зелених пространстава неопходних за природну равнотежу живота на Земљи. Да ли довољно чувамо наше шуме и шта су највећи изазови открива Гордана Јанчић из Јавног предузећа „Србијашуме“.

Шуме су један од најсложенијих копнених екосистема на земљи. Драгоцени су природни ресурс од изузетног значаја за човека, али и за укупни биодиверзитет. Данас се у целом свету обележава овај дан кроз разне манифестације.

„Јавно предузеће 'Србијашуме' обележиће овај дан централном акцијом у Београду, пошумљавањем на локалитету Кошутњак, заједно са студентима Шумарског факултета. Такође, у целој Србији ће 17 шумских газдинстава и 60 шумских управа 'Србијашума' обележити овај дан, пошумљавањем и промоцијом у медијима“, наводи Гордана Јанчић.

Што се тиче Србије, према прелиминарним подацима, 29,1 одсто су шуме, затим шикаре и шибљаци чине негде око пет посто, тако да се може сматрати да је 34 одсто површине територије Србије под шумама.

„Најновији подаци у оквиру пројекта који спроводи Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде – Управа за шуме, и у којима учествује и ЈП 'Србијашуме', показују да је овај проценат далеко већи и очекујемо да ће негде око 40 посто територије Републике Србије бити под шумама“, наглашава гошћа Јутарњег програма.

На тај начин доћи ћемо у ред земаља које испуњавају оптималну шумовитост, али оно што је значајно, посебно на данашњи дан, је да се укаже на важност очувања постојећих шума, да их заштитимо од свих фактора, било од шумских пожара, било човека, и да унапредимо њихово стање, напомиње Јанчићева.

Шуме имају преко 400 функција, велики број домаћинстава и индустрија живи од шума као ресурса и врло је важно да о шумама газдујемо одрживо.

„Шуме немају само производну функцију. Оне имају и здравствену, и рекреативну, функцију очувања земљишта, заштити земљишта од вода, доприносе повећању плодности земљишта и бројне друге“, наводи Гордана Јанчић.

Шуме највише угрожавају климатске промене, али и шумски пожари, који се чешће јављају из истих разлога. Сигурно је да и човек има утицаја, посебно на локалитетима где долази до промене намене земљишта у сврху изградње, зато је неопходно одрживо газдовање овим ресурсом, закључује Гордана Јанчић из ЈП „Србијашуме“.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару