Читај ми!

Стигло је пролеће

Пролеће је почело данас, 20. марта, у 16 часова и 33 минута.

За многе најлепше годишње доба, трајаће до 21. јуна, или 92 дана, 17 сати и 40 минута.

Пролеће почиње када сунце у свом годишњем кретању „пресече" екватор и пређе на север. Сунце тако излази тачно на истоку (5.42), а залази на западу (17.50).

На дан пролећне равнодневнице обданица и ноћ трају по 12 сати.

Бранко Симоновић, популаризатор астрономије истакао је да је, имајући у виду глобалне околности, суздржан у некој еуфорији радости, али се нада да ће нам ово пролеће бити боље од претходно најављиваних.

Пролеће ће трајати дан мање од лета, четири дана дуже од зиме која је за нама. Иза израчунавања тачног времена стизања годишњих доба стоји – небеска механика.

„Небеска тела се крећу, условљена динамичким моделима, природом коју описују динамички модели, и ми онда, на основу тог рачуна, можемо мање или више прецизно, да одредимо почетак годишњих доба. Говоримо о кретањима Сунца и Земље, која су важна, и у том смислу, сам прорачун прати ту процедуру која може бити једноставнија или сложенија, у зависности од тога са којом прецизношћу желимо да добијемо тај податак, и колико далеко желимо у будућност или прошлост то да пројектујемо. Одавно су рачунари то учинили тривијалним", објаснио је Симоновић.

Напомиње да је свако годишње доба лепо, да је ноћно небо увек занимљиво, када је ноћ дужа и хладнија, а да је током лета – удобније за посматрање, уз краће ноћи. Симоновић је позвао све да се баве звезданим небом, и истакао да ко је упоран, може да ужива у сваком годишњем добу.

недеља, 08. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару