Читај ми!

Бранко Симоновић: Небеска механика прецизно одређује када нам стижу годишња доба

Одбројавамо последње сате зиме. Пролеће стиже 20. марта у 16 часова и 33 минута. Једно од најлепших годишњих доба, трајаће до 21. јуна – тачно 92 дана 17 сати и 40 минута.

Пролеће ће трајати дан мање од лета, четири дана дуже од зиме која је за нама. Гостујући у Јутарњем програму РТС-а  Бранко Симоновић, популаризатор астрономије истакао је да је суздржан у некој еуфорији радости због глобалних промена, али се нада да ће нам ово пролеће бити боље од претходно најављиваних.

„Иза израчунавања када прецизно стижу годишња доба стоји небеска механика. Небеска тела се крећу условљена динамичким моделима и на основу тог рачуна можемо да одредимо време почетка годишњих доба. Говоримо о кретањима Сунца и Земље, која су важна, па прорачун прати ту процедуру. Све те доступне податке даје рачунар", истакао је астроном.

Истиче да Земља има своју атмосферу која привидно уздигне лик Сунца пре него што се оно појави на хоризонту. Када се Сунце својим доњим делом котура нађе на хоризонту, оно је безмало за цео свој пречник испод хоризонта. Толико нам се продужи обданица било при изласку или заласку сунца.

Додаје да је важно да истакнемо да годишња доба на северној и јужној полулопти иду обрнутим редом, а разлог је нагиб Земљине орбите на раван по којој се креће око Сунца.

„Треба имати у виду, када говоримо о уским климатским оквирима као што је Београд, да постоји микроклима града која се разликује и мења. Није у питању загађење већ се Београд ‘обетонио’ и изградио, има више бетона, мање зеленила, па микроклима града изгледа другачије", рекао је Бранко Симоновић, популаризатор астрономије.

Напомиње да је свако годишње доба лепо, ноћно небо је увек занимљиво, зими је ноћ дужа, хладнија, током лета је удобније за посматрање, али су ноћи краће. Ко је упоран моћи ће да ужива у сваком годишњем добу.

недеља, 08. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару