Читај ми!

Бачки предео – нови бренд Србије

Србија је крајем прошле седмице Центру за светско наслеђе Унеска у Паризу, предала номинациони материјал Kултурни предео Бача за упис на листу светске баштине. Тиме је званично започета процедура номинације културног предела, први пут у новој категорији културног добра.

„Kренуло се од чињенице да се на том малом простору од петнаестак километара налазе три културна добра од изузетног значаја, која би могла да испричају причу о овом необичном пределу", каже Славица Вујовић из Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

У разговору за Магазин на Првом Радио Београда 1, она наглашава да је реч о археолошком, историјском и природном богатству које то подручје чини потпуно јединственим.

„То је предео од 460 квадратних метара који почиње од општине Бач и тамошње тврђаве. Посебан значај имају Дунав и његова лева притока Мостонга која води до општине Оџаци и села Дероња, познатог по црвенокосој богињи. Потом се спушта до Младенова и ушћа Мостонге у Дунав на територији општине Бачка Паланка. Ту је видљива разлика у географији, рељефу и природним својствима рубних области и то је посебан феномен", објашњава наша саговорница.

Ту се налази 350 археолошких локалитета из периода старчевачке и винчанске културе, попут Брањевине, где је пронађена најстарија кашика у Европи. Стара је осам хиљада година и на њој су видљиви трагови млечних зубића беба које су их грицкале.

Специфичност номинације у категорији културног предела је што мора да се одбаци доминација културног наслеђа и да се задовоље критеријуми културног предела.

Они представљају спој човека и природе и упућују на то како су се узајамно мењали. Стављање на Унескову листу има за циљ да се освести велика вредност тог подручја и да се то искористи за развој.

Идеја пројекта је да се сачува културни и природни диверзитет и да се из тога направе брендови. Већ су брендиране јагоде са тог простора, обнављају се салаши... Велики је интерес тамошњег становништва да се у то укључе, а посебно радује чињеница да је међу њима доста младих.

Славица Вујовић је, иначе, аутор пројекта Векови Бача којем је 2018. године припала награда ЕУ Европа ностра за наслеђе, као и гран при за конзервацију и рестаурацију тврђаве у Бачу.

То значи да су многа открића и посао на очувању наслеђа, како материјалног тако и нематеријалног, већ верификовани и то је знатно олакшало припрему досијеа за номинацију бачког предела.

недеља, 08. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару