Читај ми!

Секу и не питају за сутра, нестаје Амазонија

Сеча Амазонске прашуме достигла је највећи ниво у протеклих 15 година, а у односу на прошлу годину појачана је за 22 одсто.

Подаци Бразилске агенције за истраживање свемира (Инпе) у супротности су са бразилским обећањима на климатском самиту у Глазгову да ће до 2030. године престати са сечом и започети проширивање шумских површина.

Око 13.235 квадратних километара је посечено у периоду 2020. на 2021. годину, што је највеће крчење забележено још од 2006. године.

Амазонија је дом три милиона врста биљака и животиња, као и више од милион људи у бројним домородачким племенима.

Највећа прашума на свету служи и као огромно складиште угљен-диоксида, кључно за успоравање глобалног загревања.

Министар за заштиту животне околине Жоаким Лејте каже да су подаци узнемирујући и да се мора бити одлучнији у борби против те праксе.

Са друге стране, под администрацијом председника Жаира Болсонара крчење шума је појачано, а први човек Бразила је од почетка свог мандата охрабривао пољопривредну активност и рударење у подручјима прашуме.

Болсонаро се такође више пута сукобљавао са агенцијом Инпе која редовно извештава о променама површине Амазоније, а бразилски председник је оптужио да блати репутацију земље.

Обећање бразилских власти подразумева улагање 19,2 милијарде долара из јавних и приватних фондова, које је намењено за опоравак уништених површина, борбу против пожара и подршку домородачком становништву.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару