Читај ми!

Министар пацифичке острвске државе уместо говора показао шта значи глобално отопљавање

Министар спољних послова Тувалуа одржао је говор на климатској конференцији Уједињених нација у Глазгову стојећи до колена у води и на очигледном примеру показао како се његова пацифичка острвска држава налази на првој линији климатске кризе.

Видео на којем Симон Кофе стоји у оделу и кравати за говорницом постављеном у мору, на месту које је доскора било копно, и подврнутих ногавица, у води до колена, држи говор, скреће пажњу на борбу Тувалуа против пораста нивоа мора.

„Нећемо стајати скрштених руку док се вода диже око нас. Не говоримо само о Тувалуу, ми мобилишемо организовану заједничку акцију и код куће, у нашем региону и на међународној сцени како бисмо осигурали нашу будућност“, рекао је Кофе.

У унапред снимљеном говору који је емитован на самиту у уторак, министар иностраних послова те пацифичке острвске државе напомиње да су пацифичке острвске државе, попут Тувалуа, међу онима које су највише изложени ризику од климатских промена.

Воде око Тувалуа, чија је највиша тачка једва пет метара изнад нивоа мора, расту око пола центиметра годишње – брже од глобалног просека. Као и многи његови суседи, Тувалу упозорава да ће без глобалне акције његова земља готово сигурно ускоро бити потпуно потопљена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару