Читај ми!

И пчеле се дистанцирају када се у кошници појави зараза

Као одговор на појаву болести, то јест паразита који нападају пчеле, ови инсекти почињу да смањују контакт, то јест да држе дистанцу, тврди међународни тим истраживача.

Група британских, италијанских и немачких стручњака за понашање животиња открила је да пчелиња друштва реагују на појаву штетног паразита тако што модификују коришћење простора и интеракцију у кошници како би се повећала дистанца између младих и старих пчела, пише Индепендент.

Истраживачи су уверени да су пчеле еволуирале тако да уводе дистанцу како би смањиле ризик од ширења инфекције унутар друштва.

Доктор Алесандро Сини, коаутор студије из Центра за истраживање биодиверзитета и животне средине при Универзитетском колеџу у Лондону, каже да су пружили прве доказе да пчеле мењају своју друштвену интеракцију и како се крећу по кошници због присуства паразита.

„Пчеле су друштвене животиње, јер имају користи од поделе одговорности и интеракција као што је међусобно неговање. Међутим, када те друштвене активности могу повећати ризик од инфекције, чини се да су пчеле еволуирале да би уравнотежиле ризике и користи усвајањем дистанцирања“, истакао је др Сини.

Пчеле нису прве животиње које практикују социјално дистанцирање. Тако на пример, павијани неће хтети да „улепшавају“ појединце са гастроинтестиналним инфекцијама, а мрави заражени патогеном гљивицом одлазе у ободне делове мравињака.

Истраживачи су желели да утврде да ли би промене у друштвеној организацији пчела због присуства паразита могле да утичу на смањење ширења паразита у кошници.

Постоје два сектора у кошници – спољашњи који заузимају излетнице (које сакупљају храну) и унутрашњи део у којем живе младе пчеле које производе млеч, матица и легло.

Додатно одвајање доводи до мање учесталости интеракција између ова два дела кошнице.

Такође, на тај начин омогућава се да се највредније јединке (матица, младе пчеле и легло) заштите од спољашње средине, а самим тим и од доласка болести.

Упоређујући друштва у односу на то да ли је зараза потврђена, научници су открили да се једно ритуално понашање, плес који претходи потрази за храном, којим се може повећати пренос паразита, ређе дешавао у централним деловима кошнице ако је инфекција била детектована.

Такође су открили да је „купање“ јединки постало редовније у централном делу кошнице.

Истраживачи истичу да се чини да се свеукупно, пчеле излетнице крећу према ивицама кошнице, док се младе пчеле померају више ка центру, као одговор на заразу.

Др Микелина Пускеду са Универзитета у Сасарију у Италији истакла је да је уочено повећање друштвеног дистанцирања између две групе пчела унутар истог пчелињег друштва зараженог паразитима представља нови и, на неки начин, изненађујући аспект како су пчеле еволуирале у борби против патогена и паразита.

„Њихова способност да прилагоде своју друштвену структуру и смање контакт између јединки као одговор на претњу од болести омогућава им да максимизирају предности друштвених интеракција где је то могуће и да минимизирају ризик од заразне болести када је то потребно. Пчелиња друштва представљају идеалан модел за проучавање друштвеног дистанцирања, као и за потпуно разумевање вредности и ефикасности овог понашања“, поручила је др Пускеду.

У студији објављеној у часопису Science Advances, учествовали су истраживачи са Универзитетског колеџа у Лондону, Универзитета у Сасарију, Универзитета у Торину и Универзитета Мартин Лутер Хале-Витенберг у Немачкој.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару