Читај ми!

Чилеански климатолози праве глечере да би се изборили са сушом

Група чилеанских климатолога жели да искористи падавине током зимских месеци на јужној хемисфери и замрзне воду у вештачким глечерима, која ће се потом користити током сушних периода од децембра до фебруара.

Инспирисан иницијативом у Индији, на врховима кањона Кахон дел Маипо, дела планинског венца југоисточно од главног града Чилеа, Сантјага, покренут је пројекат „Нилус“ који би требало да помогне у решавању проблема водоснабдевања.

Циљ пројекта је да се до следеће године ускладишти сто милиона литара воде.

„'Нилус' настоји да помогне у решавању огромне кризе са водом са којом се суочавамо и у Чилеу и у свету“, рекао је Ројтерсу директор пројекта Енрике Гелона.

„Тражимо решење које нам заправо омогућава да задржимо воду дуже у планинском венцу, а затим да је доставимо становништву које се налази низводно“, додао је Гелона.

Прототип за пројекат је "Parque Arenas", који се налази на највишем делу кањона.

Тамо треба захватити воду и задржати је ту како би се замрзла захваљујући веома ниским температурама током ноћи.

Промотери пројекта планирају да направе 50 ​​јединица за воду, где би се укупно чувало око сто милиона литара воде у чврстом стању – леду.

„Ово би служило за снабдевање око 100.000 људи током три месеца“, рекао је инжењер компаније „Нилус“ Роберто Лара, који се нада да ће први циклус пројекта бити завршен 2022. године. 

Чиле, највећи светски произвођач бакра, суочава се са јаким сушама већ годинама. На тешку ситуацију указали су и истраживачи и еколошки активисти који наводе да се глечери на Андима повлаче.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару