Читај ми!

УНИЦЕФ упозорава: Загађен ваздух представља већи ризик за децу

Уницеф је у сарадњи са Министарством заштите животне средине, објавио Извештај који показује да су деца у Србији много више погођена последицама климатских промена и загађењем ваздуха него одрасли.

Већ деценијама Србија се суочава са високим нивоима загађења ваздуха. По последњим извештајима, ваздух је на годишњем нивоу веома загађен у свим већим градовима, а то значи и већи ризик за децу.

„Много је тужно сазнање да живиш у граду, ја имам дете од три месеца, бебу малу, да се плашиш да изведеш бебу, зато што му падају челични опиљци на главу“, наглашава Никола Крстић члан покрета „Тврђава" из Смедерева.

„Сваки други родитељ има исто питање – да ли ја могу да знам шта је дисало моје дете у претходне две недеље кад је био пожар?“, наводи Бојан Симишић из „Еко-страже“.

Загађење ваздуха и опасне хемикалије представљају најзначајније трајне опасности, наводи се у Извештају Уницефа.

„Можемо да кажемо да подаци Института за јавно здравље у Источној Србији говоре о томе да је велики удео деце предшколског узраста посетило лекара услед респираторних болести. Тај проценат иде и до две трећине деце“, истиче Ана Продановић из Уницефа Србија.

Најосетљивија су деца млађа од пет година. У затвореном простору деца су изложена диму због ложишта и дуванског дима. Она сиромашнија много више.

„Деца нису мали одрасли људи него имају посебне физиолошке карактеристике. Ближе су поду где имамо загађене честице, издувне гасове. Брже удишу ваздух, њихов волумен удисања штетних честица и свих материја је јачи“, објашњава примаријус др Бранислава Матић Савићевић, из Центра за хигијену и хуману екологију, Инситута за јавно здравље „Батут“.

Уколико се не реши проблем угрожености деце, уследиће значајне социјалне и финансијске последице, што обухвата веће трошкове здравствене заштите, мање приходе домаћинстава и негативне последице по образовање, заштиту и будуће приходе.

„Процењује се да је загађење ваздуха и поплава за које смо урадили ту врсту анализе цене нечињења, рецимо за загађење ваздуха, већ у 2019.години износио неких 13 и по посто бруто друштвеног производа, односно близу седам милијарди долара.  Тај трошак по друштво могао би временом да расте уколико буде расла изложеност ПМ честицама у окружењу“, додаје Ана Продановић из Уницефа Србија.

Деца у Србији схватају озбиљност ситуације. Готово 90 одсто деце је у анкети одговорило да очекује да ће угрожавање животне средине представљати значајан проблем у њиховом животу, а више од једне четвртине верује да је то највећи проблем са којим се човечанство суочава.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару