Читај ми!

У сусрет новој сезони тровања – како се заштитити

Последњи годишњи Извештај о стању квалитета ваздуха у Србији показао је висок ниво загађења у свим већим градовима, као и претходних година. Највеће загађење бележи се крајем јесени и током зиме. Анализа новог годишњег Извештаја о квалитету ваздуха била је тема округлог стола "У сусрет новој сезони тровања", у организацији Националне еколошке асоцијације.

Половина становника Србије дише прекомерно загађен ваздух. Висок ниво загађења суспендованим честицама ПМ 2,5 и ПМ 10 забележен је на већини локација на којима се мери и по просечним вредностима и по трајању прекорачења.

„У том извештају за 2020. по квалитету ваздуха Смедерево је на првом месту по броју ПМ честица са 148 дана прекорачења, ми знамо да је сад на првом месту зато што смо се ми протестом изборили за ту мерну станицу", рекао је Никола Крстић из покрета Тврђава у Смедереву.

Концентрације сумпор-диоксида у Бору повремено су биле више од 100 пута изнад дозвољених.

„Једино што је видљиво – то је да нема промене, не постоји никаква назнака побољшања квалитета ваздуха у Србији генерално, нити може да буде без мера. Нема лечења без терапије а то недостаје у овом случају када је у питању квалитет ваздуха. Мере су већ познате свуда у свету, а то је утицај на изворе аеро-загађења, то су ложиште енергане, бор саобраћај", каже Миленко Јовановић из Националне еколошке асоцијације.

У Ваљеву је од почетка године чак 90 дана забележено прекорачење ПМ честица, а дозвољено је 35 дана годишње.

„У ПМ 2,5 и ПМ 10 се налазе токсична једињења која се емитују у пожарима на депонијама где се налази разноврсни отпад – пластични материјали гуме текстил. Самозапаљивањем депонија емитују се велике количине тих гасова а ниједан мониторинг систем то не региструје у Србији. Многе индустрије су отказале природни гас и спаљују отпадне гуме и комунални отпад одакле се емитује широка лепеза токсичних једињења а то се не мери мониторинг системом као што су диоксини", истиче др Драгана Ђорђевић са Института за хемију, технологију и металургију.

Наша законска регулатива је усклађена са регулативом ЕУ.

„Заборављамо да ће регулатива ЕУ да се мења и усклађује са препорукама СЗО. СЗО је у последњој препоруци померила ту границу са 25 на 10 микрограма по М3, не на основу неког хира, већ на основу дугогодишњих истраживања, научних, здравствених, која су показала да су те концентрације између 10 и 25 веома опасне за људско здравље. Очекујемо да у неком блиском периоду ЕУ промени своје стандарде чиме ћемо и ми као кандидати за чланство у ЕУ бити приморани да те границе померимо", изјавио је Дејан Лекић из Националне еколошке асоцијације.

По извештају Европске агенције за животну средину у ЕУ су емисије главног загађивача ПМ 2,5 пале за 30 одсто у последњих 15 година.

Већина држава поштовала је горње границе емисије за кључне загађиваче. Ипак, државе чланице још морају смањити емисије како би испуниле обавезе у наредној деценији.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару