Читај ми!

Симба из леденог доба стар 28.000 година пронађен у леду Сибира

Залеђено младунче лава, старо 28. 000 година, названо Сибирска Симба, пронађено је у леду Сибира и једно је од два пронађена младунца различите старости. Друго младунче названо је Борис.

Како навод истраживачки тим руских и јапанских научника, младунци су били стари око два месеца када су угинули. Нема података како су младунци страдали, али је извесно да нема знакова да их је убио предатор.

Младунче изгледа као да спава, златно крзо прекривено му је блатом, а зуби, кожа, меко ткиво и органи су мумифицирани и сачувани. Канџе су му још увек довољно оштре да убоду прст једном од научника који проучавају овај изванредан примерак сачуван у вечном леду.

Сибирска Симба, којој су научници наденули надимак Спарта, била је једно од два младунца пећинског лава, изумрлих великих мачака које су некада лутале северном хемисфером, које су 2017. и 2018. пронашли ловци на кљове мамута на обали реке Семјуељах на Далеком истоку Русије.

У почетку се мислило да су два младунца брат и сестра, јер су пронађени само 15 метара даље, али нова истраживања су открила да се разликују по старости за око 15.000 година. Борис, како је познато друго младунче, према радиокарбонском датирању, има 43.448 година.

„Спарта је вероватно најбоље очувана животиња из леденог доба која је икада пронађена и мање-више је неоштећена осим што је крзно благо наборано. Имало је чак и очуване бркове. Борис је мало оштећенији, али ипак прилично добро очуван“, наводи Лов Дален, професор еволуционе генетике у Центру за палеогенетику у Стокхолму.

Студија, објављена у часопису Quaternary, открила је да је длака пећинских лавова слична, али није идентична оној коју има афрички лав. Младунци леденог доба имали су дугу густу крзнену поддлаку која им је помогла да се прилагоде хладној клими.

Ловци на кљове

Мумифициране остатке бројних изумрлих животиња, као што су вунасти носорог или женка пећинског медведа, који су некада лутали руском степом, углавном су проналазили ловци на кљове који минирају тунеле и користе црева под притиском у потрази за кљовама.

Климатска криза је такође одиграла своју улогу. Топлија лета и Арктик који се загрева два пута брже од глобалног просека, ослабила су слој вечног леда и продужила сезону лова на кљове.

Научници испитују пронађене замрзнуте остатке на заразне болести, попут антракса, које могу да мирују вековима, мада професор Дален сматра да је мало вероватно да остаци садрже древне патогене. Пол младунаца је потврђен ЦТ скенирањем и генетским одређивањем пола.

Професор Дален напомиње да ће следећи корак бити секвенцирање ДНК Спарте, што би помогло да се открије еволуциона историја пећинског лава, величина популације и његове јединствене генетске карактеристике.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару