Читај ми!

Бубе прискачу у помоћ у борби против амброзије

У борби човека и амброзије, у помоћ би неочекивано могле да притекну животиње. И то оне ситне, али изгледа динамитне. Бубицу су открили стручњаци са Пољопривредног факултета, а ево како може да помогне.

Буба „офрела комуна“ код нас једе само једну биљку – амброзију. Пронашла ју је Драгица Смиљанић у Земуну, недалеко од ауто-пута.

„То сам приметила прво по изгризеним листовима, када сам видела изгризене листове, одмах сам посумњала да је и инсект ту негде, онда сам погледала по листићима и нашла их неколико. Прошетала сам још мало даље и видела и већа оштећења, прво на мањим биљкама а касније и на већим“, каже Драгица Смиљанић, стручни сарадник на Катедри за ентомологију.

Ове године је већ направила велику штету амброзији, што је вест која охрабрује и обећава јер представља природан и биолошки вид борбе против биљке која из године у годину постаје све већи проблем.

„Огроман је проблем у здравству у читавој Европи, то је биљка која је на европски континент дошла из Америке пре више од сто година, а пре осам година на европски континент је дошла буба која њу једе. Како ствари сада стоје, та буба врло ефикасно поједе биљку и имамо разлога да се надамо да ће проблеми са кијањем услед алергије на полен амброзије бити мањи у будућности“, истиче Оливера Петровић Обрадовић, професор ентомологије на Пољопривредном факултету.

Идеја постоји да се буба умножи, али за сада код нас нема лабораторије која би то могла да изведе.

„Она се може умножити па испуштати и било би добро када би то неко овде радио. Нажалост, не могу да кажем да ли ће се то десити, нисам у министарствима која о томе одлучују али уколико бисмо је гајили масовно, на милионе инсеката, и њих испуштали на подручју Србије пре бисмо решили проблем амброзије“, сматра Оливера Петровић Обрадовић.

Чак и да не буде умножавања у контролисаним условима, овом инсекту погодују еколошки услови наше земље, што значи да ће се она природним путем и сама умножити.

Прогнозе неколико озбиљних истраживања у Европи су да ће овај вид биолошке борбе против амброзије бити успешан. Ипак, за искорењивање амброзије биће потребан дуг период и не треба заборавити да она није одувек била распрострањена у Србији као што је то случај данас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 10. септембар 2024.
18° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару