Читај ми!

Цветање Тисе - кратак љубавни плес пред сумрак

Природни феномен познат као цветање Тисе, почео је на делу тока од Kањиже до Хоргоша. Интензитет цветања реке био је нешто слабији првог дана, а познаваоци прилика наводе да ће бити појачано у наредних дан или два.

Нема правила о термину „цветања Тисе". Инсект познат као тиски цвет излази на површину воде непосредно пред сумрак, одигра љубавни плес и за неколико сати угине.

Ова појава је и знак за риболовце на Тиси, јер се након ње повећава број риба на овом подручју.

„Уопште за све рибе мамак је. Природни мамак, највише воли риба тиског цвета, али тиски цвет - не сме да се пеца с њим. Забрањено је", упозорава Јожеф Јухас, риболовац из Кањиже.

Тиски цвет живи у посебним условима на дну реке, какви су између Хоргоша и Kањиже.

„Ту је та природна погодност глине и миља који је помешан доле. Зато се те ларве и развијају на овом подручју", додаје Фриђеш Балинт из Хоргоша.

Захваљујући тиском цвету Kањјижу крајем јуна посећује стотине туриста.

„У овом делу Тисе реке су баш најбољи услови за цветање, и као што су и нама рекли - у осталим деловима, значи Сента и Ада - није интензивно цветање", објаснио је члан Општинског већа Кањиже, Жомбар Ујвари.

Сем код Kањиже, цветање Тисе се очекује и код Новог Бечеја. Ова појава је један од најважнијих доказа да је водоток чист.

уторак, 10. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару