Читај ми!

Јато белих рода „станује“ на флотацијском јаловишту

На флотацијском јаловишту РТХ Борског рудника је у последње две године рекултивисано скоро 15 хектара деградиране површине. На косинама бране посејана је трава, али је посађено и 11 хиљада садница багрема, а у Сектору за заштиту животне средине кажу да су се појавиле и љубичасте перунике.

Јато белих рода „станује“ на флотацијском јаловишту Јато белих рода „станује“ на флотацијском јаловишту

Јато белих рода 19. маја свој лет, из ко зна које афричке земље, завршило је управо на РТХ јаловишту.

„Ако је тачно да роде доносе срећу, плодност и просперитет, јер су симбол обнове, препорода и стварања, онда ће све оно што је Сектор за заштиту животне средине урадио у циљу стабилизације прашине са флотацијског јаловишта РТХ бити - сто одсто успешно!

Јер, јато белих рода је 19. маја свој лет из ко зна које афричке земље завршило управо на овом јаловишту и тиме наговестило лепши призор и боље дане“, наводе из "Serbia Zijin Bor".

Додају: „Слетело је њих 15, бар толико смо успели да избројимо а да не ометемо одлуку да ова локација буде њихово станиште. Мониторинг је због тога и био кратак, па нисмо видели да ли су неке свиле гнездо, што ће бити сигуран знак да ће се на јаловишту код Борске флотације задржати бар до јесени“. 

Природна станишта беле роде су мочварна подручја, влажне ливаде и пољопривредна земљишта, јер тамо налазе и највише хране.

Роде се хране водоземцима, гмизавцима, рибама, глодарима и великим бубама, а гнезда свијају у близини насељених али човеку неприступачних места.

Флотацијско јаловиште РТХ је, након рекултивације, очигледно постало идеално станиште, тим пре што оринтолози последњих година упозоравају да природна станишта ових птица селица полако нестају.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару