Читај ми!

Еколошки часопис који ће моћи да се - посеје

Ученицима из општине Ковачица у уторак, 26. маја биће подељен часопис „Екопедија" који је посвећен заштити животне средине. Једини је који се „купује“ амбалажним отпадом и који континуирано негује еколошко описмењавање основаца.

У сусрет Светском дану заштите животне средине, изашао је 13. број Екопедије. Захваљујући "New Energy Solution"- ветропарку Ковачица, Општини Ковачица и Еколошком покрету општине Ковачица, који су помогли штампање, ђацима основних школа ове општине, из осам насељених места, ће у уторак, 26. маја, бити подељен часопис, посвећен заштити природе и животне средине. 

Мада Екопедија излази седам година, овај је часопис и даље први и једини у нашој земљи који има потпуно „зелену цену". Наиме, деца га могу „купити" само уколико у наменске контејнере постављене у двориштима својих школа, одложе по пет комада било ког амбалажног отпада.

Тако је „цена" „Екопедије" 5 ЕКО-а, а „еко" представља почетна слова речи у реченици: Ево Комад Отпада. У складу са Законом, амбалажни отпад који ученици скупе на овај начин, односи Јавно комунално предузеће задужено за чистоћу, исплаћујући школи цену откупа сразмерно сакупљеним количинама.

На овај начин, деца се еколошки описмењавају, прикупљају амбалажни отпад, врше његову селекцију у наменске контејнере, добијају и читају свој омиљени часопис, а новцем који на име прикуљеног отпада Јавно комунално предузеђе исплаћује школи - унапређују еколошку слику села.

Еко-описмењавање 

Тако су деца из Мраморка, пре две године, од награде добијене прикупљањем амбалажног отпада, обезбедила соларне фолије за прозорске стаклене површине своје школе истовремено се заштитивши од јаког сунца и умањивши ефекат стаклене баште.

„Деца воле овај часопис јер и сами сарађују и помажу током његовог настанка", рекао је Владимир Кухарик, председник Удружења ЕПОК, Еколошког покрета општине Ковачица, који је пројектом „Екопедија" добио средства од општине Ковачица и од компаније "New Energy Solution", Ветропарка Ковачица.

„Тако се захваљујући њиховом друштвено-одговорном пословању кроз еколошко, интензивира и политичко и културолошко описмењавање основаца", додао је Кухарик.

Кроз занимљиве рубрике које је осмислила књижевница Гордана Влајић, а за које поред ње пишу новинари и наставници (Ана Суханек, Зорица Бломквист, Бранислав Тођер, Данијела Стефановић, Наташа Јосимов Белић и Невена Глигоријевић Бугарчић), као и ученици који не само да учествују у зеленим акцијама, већ и извештавају о својим активностима и постављају питања министрима, председницима општина... особама које имају моћ и компетенцију да локалне средине и државу сачувају здравим местима за живот.

Тако је у овом броју часописа највећи простор посвећен великој акцији озелењавања ковачичке оптине, односно Ковачице и седам околних села. 

„Колико год плодна и родна, Војводина се не може подичити пошумљеношћу", рекла је Ана Суханек, новинарка и сарадница Екопедије. „Ипак, показали смо да је уз мало воље и тимски рад могуће мењати такво стање и са основцима ковачичке општине смо организовали велику акцију озелењавања током које је засађено више од 300 садница", додала је.

Поред главне теме озелењавања, часопис је у овом броју читаоцима омогућио „сусрете" са Јарославом Хрубиком, председником општине Ковачица кроз рубрику „Два питања за..." која су председнику општине поставила деца из Ковачице, са младом књижевницом Горицом Олас, са Дагмар Хусарик, пливачким златом Србије на нивоу школских такмичења, са Игором Лечићем Лековитим, нашим познатим илустратором и композитором који је да „Часну еколошку" за истоимену рубрику. Такође, часопис садржи и „зелена наградна питања", а читаоци су са редакцијом Екопедије у контакту и путем Фејсбук стране.

Гордана Влајић, главна уредница и идејни творац Екопедије труди се да сваки број овог часописа донесе основцима много „зелене радости", тако да ће следеће издање моћи да се - посеје!

„Пратимо примере добре праксе, па о начинима очувања животне средине, односно о афирмацији еколошког описмењавања и мотивацији деце да буду еколошки одговорна, учимо од најбољих, као што су у овој области Јапанци или Швеђани. Тајну ћемо, заједно са локалном самоуправом која буде стала иза овог 'зеленог изненађења' открити на јесен. За сада ћу рећи да ће 'комадић Екопедије' моћи да се закопа у земљу и да ће одатле нићи биљчице које ће имати значаја за пчеле медоноснице", рекла је Влајићева.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару