Читај ми!

Роде Чеда и Зорица куцкају на врата и буде своју газдарицу у Ковиљу

Деценијама се становници банатских и бачких села такмиче у томе ко је богатији белим родама – у Банату је то Тараш, а у Бачкој Ковиљ. Ипак, Ковиљчани се могу похвалити и једним паром који ту живи преко целе године, јер су им њихови домаћини обезбедили све потребне услове.

На породичном имању Скорупан у Ковиљу госте на улазним вратима дочекују помало необични домаћини, две беле роде. Ту су током целе године.

Све је почело пре осам година, објашњава Милена Скорупан.

"Чеда је дошао пре осам година у лошем стању, поломљеног крила. Ја сам некако успела да га опоравим, сада ми улепшава двориште. После њега стигла је Зорица, пре четири године, и сада су се они некако зближили. И Зорица је у тешком стању дошла, струја ју је ударила и онда смо и њу опорављали. Сад видите како су живахне. Зими су ту, не одлазе никуд, иако чују ове роде које су горе на бандери. Углавном, оне су ту код нас, стално", истиче Милена.

Додаје да зими, када је снег, траже више хране пошто не могу да нађу ништа:

"Дођу на врата, куцају ми полако ујутро. Ако не устанем рано, оне ме буде и траже да доручкују, једном дневно им је довољно."

Роде у овом породичном домаћинству су права атракција, посебно током зиме када снег прекрије бачке шорове па сваки сусрет са овим птицама посетиоце враћа у период топлог лета.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару