Читај ми!

Светски дан пчела – зашто мед није њихова највећа вредност

Пчеле су инсекти без којих би људска врста нестала са лица земље. Дан пчела се широм наше планете обележава 20. маја, и на каналу РТС Наука је почело емитовање серијала „Скривени свет пчела", који говори о важности ових бића за опстанак човечанства.

Милионима година, пчеле су саставни део екосистема планете Земље. Вредно опрашују биљке и производе слатки, лековити, златни сируп који називамо медом.

Ови летећи инсекти опрашују више од 80 одсто биљака које користимо у исхрани, и од пчела зависи сваки трећи залогај хране коју једемо. Током само једног дана, пчела обиђе и опраши више од хиљаду цветова.

На каналу РТС Наука је почело емитовање серијала Скривени свет пчела. 

„На свету постоји велики број пчела, и све оне су веома важне за опстанак екосистема. Велика је заблуда да је највећа вредност пчела у стварању тог дивног продукта који сви волимо – меда. Највећа вредност пчела је у опрашивању биљака које нас окружују и које једемо", рекла је, гостујући у Јутарњем програму Јована Била Дубаић, са Катедре за пчеле Биолошког факултета у Београду.

Додала је да су пчеле угрожена врста, и да је примећено да се њихов број смањује.

„Само у Србији живи 850 различитих врста пчела, а медоносна је само једна", навела је Дубаићева.

Последњих деценија, научници утврђују факторе који угрожавају пчеле. Издвајају се климатске промене, интензивна пољопривреда, уништавање станишта и прекомерна употреба пестицида.

„Захваљујући Јовани која је, слободно могу да кажем, била стручни сарадник серијала, успели смо да обиђемо многе локације у Војводини, на Фрушкој гори, у Западној Србији... Занимљиво је да све дивље врсте пчела, а њих је преко 20.000 у целом свету, можемо видети у центру Београда. Не морамо да одемо у природу или на село", додала је ауторка серијала Ријалда Мујезиновић.

Премијерна приказивања епизода серијала Скривени свет пчела су сваког четвртка, уторка и недељом.

Ауторка емисије признаје да се на почетку снимања плашила пчела, али да се касније, опустила, улазила међу кошнице и прилазила ројевима…

среда, 11. септембар 2024.
17° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару