Дан заштите природе Србије – ка ширењу граница заштићених подручја

Почело је са „Великом и Малом Рипаљком" као заштићеним природним добром. На Дан заштите природе Србије, наша земља има 471 заштићенo подручјe. Завод за заштиту природе Србије припрема се за нова истраживања, мониторинге, и даљи рад на ширењу територија од значаја, које ће бити под заштитом.

Законом о заштити природе 2009. године установљен је Дан заштите природе Србије, како би се јавности представио значај очувања природне баштине. За Дан заштите природе у Србији одабран је 11. април зато што је тога дана 1949. године први пут установљен статус једног подручја као заштићеног природног добра, а то су водопади у оквиру Споменикa природе „Велика и Мала Рипаљка" на територији општине Сокобања. 

Захваљујући раду Завода за заштиту природе Србије, под заштитом се у нашој земљи налази 471 заштићенo подручјe са површином од 678.257 хектара (7,66 одсто територије Републике Србије).

У циљу рада на повећању територије под заштитом са аспекта очувања природних вредности, директор Завода за заштиту природе Србије, мр Александар Драгишић истиче да ће у 2021. години Завод за нова природна добра у статусу заштићених подручја урадити студије заштите за долину Великог Рзава, кањон Вучјанске реке, Горњачку клисуру, Сесалачку пећину, језеро Ћелије и многе друге.

Такође, како наводи, завршетком ревизије студије заштите Парка природе „Стара планина" постојеће границе овог заштићеног подручја биће проширене, док ће нова истраживања у циљу валоризације за заштиту бити покренута на око 20 подручја, од којих се као већа издвајају планине Златар, Јелица и Велики и Мали Јастребац.

Активности заштите природе у Србији реализују се у складу са мерама и стандардима заштите природе у Европи, будући „да систем заштите природе у Србији прати европске стандарде, и да се поред природних добара за која су донета акта о заштити, а која заузимају 7,66 одсто територије Србије, у овом систему налазе и подручја која се простиру на додатних 2,04 процента територије наше земље, а за која је покренута процедура проглашења заштите објавом на сајту Министарства заштите животне средине", истакао је Драгишић.

„Поред очувања природе у оквиру заштићених подручја, мере заштите природних вредности примењују се и на 101 подручју у оквиру националне еколошке мреже која заузима око 22 одсто територије наше земље", наводи директор Завода.

Други геопарк у Србији 

Као део активности на добијању статуса међународне заштите, Завод ће у 2021. години пружити стручну подршку у покретању поступка номинације Парка природе „Стара планина" за упис у европску и светску мрежу геопаркова, као други геопарк у Србији, као и помоћ у утврђивању потенцијала ширег подручја Ђавоље вароши и испуњењу критеријума, такође, за чланство у европској и светској мрежи геопаркова, које води Министарство заштите животне средине, наводи се на порталу Завода. 

Током године биће реализована истраживања: мониторинг сушења смрчевих шума на подручју Парка природе „Голија", мониторинг госпине папучице на Сувој планини, картирање станишта и приоритетних врста са додатака Директиве о стаништима и птица са Директиве о птицама на подручју Специјалног резервата природе „Сува планина", Специјалног резервата природе „Јелашничка клисура" и Парка природе „Сићевачка клисура", као и мониторинг мале чигре у доњем току Дрине и обичне чигре на подручју Велике Мораве код Параћина и Багрдана и у доњем току Дрине.

Надзор грчке и шумске корњаче, и риба слива Тимока 

У плану су и мониторинг сова у Србији уз контролу насељавања вештачких дупљи, мониторинг и заштита лешинара у Србији, мониторинг и заштита соколова и орлова у Србији, са циљем сузбијања и спречавања убијања и тровања јединки, мониторинг дивокозе уз разматрање потенцијала и могућности реинтродукције/интродукције, стање и мониторинг популације строго заштићених и заштићених врста звери и папкара у Србији, мониторинг грчке корњаче и шумске корњаче на подручју Пчињског округа, као и истраживање ихтиофауне у сливу Тимока у Парку природе „Стара планина".

Уз све наведено, Завод ће, као и до сада, бити укључен и у активности стручног надзора, израду правних аката и закона, али и у информисање јавности и образовне и промотивне програме.

У складу са препорученим здравственим мерама, Завод је поводом обележавања Дана заштите природе организовао у сарадњи са Центром за културу „Вук Караџић" из Лознице, 9. априла онлајн предавање ботаничара мр Верице Стојановић на тему „Инвазивне врсте у Србији".

среда, 11. септембар 2024.
23° C

Коментари

Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Nije realno
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи