Читај ми!

Ова Земља те зове – угаси светло, покрени се и плеши за нашу планету

Сат за нашу планету - највећа глобална акција гашења светла на сат времена за очување природе први пут је одржана 2007. године. Ове године акција има слоган „Покрени се за планету, она је читав твој свет“. У суботу 27. марта у 20.30 сати угасите светла за очување наше планете.

Организатор акције, Светска организација за заштиту природе (WWF), поред апела за искључивање декоративне расвете на јавним зграма, као и светла у домовима на 60 минута, ове године позива грађане да се прикључе великом виртуелном догађају који ће бити одржан током акције, преко Зум платформе.

Догађај се организује као подсетник људима да је неопходно да се хитно покрену и промене понашање, како би се ублажиле климатске промене. Из Организације подесћају да су екстремни временски догађаји, пораст температуре, загађеност река, чешћи шумски пожари, појава нових заразних болести, неке од промена које су очигледне и у региону Балкана.

Циљ је и да се да подстицај уочи предстојеће Конференције Уједињених нација о биодиверзитету у Кини, где ће светски лидери имати прилику да постигну међународни договор о очувању и обнављању природе до 2030. године. Тамошње одлуке се не тичу само текуће деценије, него и будућности и благостања за много година.

Огранак WWF Adria је објавио спот за песму Лејле Хот, у којем певају и Бојана Стаменов, Тијана Дапчевић, Игор Лазић Нигор, Ирина Бродић. Јана Пауновић, ДаријаВрачевић и хор Мастер бластер мјузик скул, с идејом да подстакну све да научи кораке и да током одржавања заказаног Зум догађаја сви заједно заплешу с угашеним светлима и тако начас одагнају апокалиптичне вести.

„Морамо очувати најмање 30 одсто Земљине површине за природу, а преосталим се површинама треба управљати одрживо. Једино тако можемо осигурати да пораст глобалне температуре не пређе 1,5 степени Целзијуса“, наглашава извршна директорка огранка WWF Adria Наташа Калауз.

Без обзира на брзи развој технологије, људска бића зависе од природних ресурса и природних циклуса, а климатске промене угрожавају екосистеме, добробит и сигурност људи, напомиње Душка Димовић, координаторка WWF-овог пројекта „Да нам клима штима“.

Упркос пандемији коронавируса, прошлогодишња акција „Сат за нашу планету“ је била масовнија него икада раније и у њој је учествовало 190 земаља и територија.

Огранак Светске организације за заштиту природе Србија организује „Сат за нашу Земљу“ у оквиру пројекта „Да нам клима штима“, који подржава Влада Шведске, а у Србији се ове године обележава 13. пут.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
20° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи