Читај ми!

Воде у Србији – оно што смо од природе добили, не знамо да чувамо

Овогодишњи Светски дан вода усмерен је на подизање свести о глобалној кризи и угрожености вода због све већег броја становника, све већих захтева индустрије и пољопривреде и утицаја климатских промена.

Наша земља богата је водом – али не знамо да је чувамо, упозоравају стручњаци. Слика која је обишла свет – хиљаде кубика отпада, стабала, пластике, фрижидера и другог смећа на Лиму код Прибоја.

Отпад је очишћен, али проблем није решен, јер се смеће и даље баца у реке, а одговорност нико не утврђује.

„Наше највеће богатство су воде, које ми, нажалост, мало прљамо, мало злоупотребљавамо, мало не користимо како треба. Пластика је свуда око нас. Када би се овде водила другачија политика рециклирања отпада, онда би се то решило само од себе. Свако ко донесе пластичну флашу на неки рециклажни центар морао би да добије динар, два, три, пет. То би се решило у року од две-три године“, сматра професор Јован Деспотовић са Грађевинског факултета и председник ИХП комитета за Унеско.

Поред оног што видимо реке и језера су угрожени и невидљивим загађењем.

„Прилив отпадних вода са обрадивих површина, индустријских постројења и комуналних отпадних вода, као и других загађивача, у површинске водене екосистеме доводи до поремећаја функционисања тих водених екосистема, долази до значајне потрошње кисеоника и до помора рибе и других организама“, објашњава Тамара Вазић са ПМФ-а у Новом Саду и сарадница СЕПА.

Само у Београду има више од сто канализационих испуста у Саву и Дунав, што значи да се у њих годишње улије фекалија запремине као 60.000 олимпијских базена.

„Први и највећи задатак је фабрика за прераду отпадних вода у Великом селу, то је фабрика која покрива милион и по људи који живе у Београду. Већ у септембру почиње изградња“, каже заменик градоначелника Горан Весић.

Србија прерађује око десет одсто отпадних вода и треба да изгради више од 350 постројења за пречишћавање тих вода.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 11. септембар 2024.
20° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи