Читај ми!

Зашто умиру сиви китови у Пацифику

Како истичу научници са Универзитета Архус у Данској, сиви китови у Пацифику умиру јер су гладни, а због климатских промена све је мање плена којим се китови хране.

Чињеница је да се Арктик загрева, па се количина хране, којим се хране сиви китови знатно смањила. Ова појава може се уочити дуж западних обала Мексика, САД и Канаде.

Еколошки проблем први пут је откривен 2019. године, када је забележено 378 угинулих сивих китова који су припадали популацији која насељава источни део северног Пацифика.

Многе јединке сивих китова пронађене су у тешком стању, исцрпљене, а научници страхују да ће се тренд изумирања ових животиња наставити.

Сваког јануара китови мигрирају, да би се парили, јужно из Беринговог мора и арктичких мора, до вода Јужне Калифорније и Мексика.

Прва истраживања о сивим китовима, почела су 1977. године у Мексику. Програм науке о екосистему "Лагуна Сан Игнацио" (ЛСИЕСП) успостављен је 2006. године у склопу кога су 2017. године извршене детаљне анализе и проучавање дужине и ширине китова на основу вертикалних фотографија направљених помоћу дронова.

Научници су захваљујући томе могли да анализирају здравствено стање китова, а за само две године су документовали погоршање стања младих и одраслих сивих китова који посећују мексичке обале.

Пошто је 2019. године започето ново истраживање, забележено је и ново погоршање, као и смањење размножавања јединки китова.

Као разлог се наводи и мањак амфипода, којима се хране сиви китови.

Како количина амфипода опада због загревања арктичких вода, временом ће се повећати и угроженост популације китова.

четвртак, 12. септембар 2024.
28° C

Коментари

Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи