Читај ми!

Како налепнице могу совама сачувати живот

Удружење „Рурални центар сова” поставило је 32 налепнице на стакленим површинама у Сремској Митровици. На тај начин покушавају да спрече даље повређивање сова који су стални становници у самом центру тог града.

Совама се дешава да се често повређују или чак страдају на зградама са стакленим прозорима, а сада су безбедне, јер су постављене налепнице због рефлексије светлости околних зграда. 

У простору где сове живе, осим дрвећа, налази се и неколико зграда са бројним стакленим прозорима, попут зграде „Срем гаса", где долази до нежељених несрећа.

Како каже Марко Цвијановић из овог Удружења, циљ иницијативе био је да људима и самоуправи скрену пажњу на заштиту сова, попут мале ушаре у Сремској Митровици.

„Све ово смо покренули са два циља - први је био да спречимо сударање, односно директно стављање сова у време зимовања кад су код нас у подручју, због рефлексије стакла које се ствара овде услед стаклених површина", истакао је Цвијановић.

„Други део активности био је да заговарамо са локалном самоуправом орезивање дрвећа у време пролећних радова како би уредили њихово станиште у самом центру", додао је.

Остварена су оба циља после дуго времена, у складу са свим ковид мерама због којих су морали да одлажу реализацију активности.

Градска управа за пољопривреду и животну средину је веома добро разумела проблем и скренуће пажњу даље комуналним управама - испекцијама града које раде на овом проблему.

Поставком 32 налепнице, учинили су да се смање стаклене површине чије рефлектовање светлости смета совама, па оне не виде јасно свој одраз.

На налепницама се не налазе само сове, него и ситне птице певачице којих у парку има у великом броју данас - врабаца, сеница, црвендаћа, жутарица и других. 

„Ми смо врло активни у заштити животне средине града Сремска Митровица - реализујемо пројекат 'Пет није смеће' где у наредном периоду делимо 80 ручних преса за пет амбалажу, да би смањили габаритност отпада чиме се смањује амбалажа на једну петину", наводе из Удружења.

Осим овога, у последње време саде и дрвеће, те их очекује и садња 42 саднице у седам школа Мачванске Митровице.

„Радимо такође на акцији 'Посади свој хлад', садимо саднице јасенова, и ту смо регионални партнер у целом програму, а ове године били смо активни у заштити птица на овом подручју, јер смо имали један велики програм са градом око управљања амбалажног пестицидног отпада.

Тада смо снимили и филм о правилном испирању пестицидног амбалажног отпада, који, за разлику од пластичног отпада од пет амбалаже, није нимало наиван и не може се поново употребљавати", закључио је Цвијановић.

петак, 13. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи