Читај ми!

Долази зима и цвећу треба склониште

Зима се примиче. Последњих дана у неким крајевима Србије има и приземног мраза. Време је да унесемо саксијско и ушушкамо бастенско цвеће.

Да би саксијско цвеће наставило да краси наш простор и током зиме лепо напредовало, потребна је правилна нега.

Пре него што унесемо биљке у затворен простор потребно је да проверимо да ли су здраве, да уклонимо увело лишће и гранчице, да додамо земљу где је потребно, нађубримо, добро истуширамо биљке и оперемо саксије.

Уколико сте у могућности цвећу ће пријати боравак на застакљеној тераси, где има много светлости а температура буде између 8 и 15 степени. То нарочито прија мушкатлама, па се деси да и целе зиме цветају.

Кумквату, лимун, бегоније, маракује додатно треба ушушкати за случај да зима буде јака. Кактуси не смеју да дочекају први јутарњи мраз напољу, али морају током године да доживе неколико хладних месеци јер без зиме неће цветати.

Не журите са уношењем цвећа

Не треба журити са уношењем цвећа, посебно мушкатли јер им сваки дан на природној светлости доста значи. Оне седамдесетак дана издржавају у затвореном простору.

Најбоље је да се за неких десетак дана биљка постепено убаци унутра, да се скину тацне, јер када се задржава много воде биљке које су унутра и заливају се чешће корен им трули и биљка пропада. Скидају се само тацне једном у две недеље се заливају а ако имају добру светлост једном у две недеље се прихрањују.

Не орезује се ништа све док се не избаци у марту. Температуру до минус пет степени Целзијуса свака биљка напољу може да издржи што се тиче саксијског биља. У случају баштенских, све зависи која је врста. Неке трпе и температуре до минус 20. Генерално, баштанским биљкама, што листопадним, што онима којима не опада лист најбоље је причврстити гране да их снег не би поломио и ушушкати их лишћем да се заштити корен.

И баштенском цвећу треба заштита

Осим о саксијском, треба повести рачуна и о баштанском цвећу. Поготово о чистоћи алата, пре орезивања.

У пролеће се углавном ради санитарно орезивање што подразумева уклањане сувих и оштећених гранчица и изданака који могу да смрзну и на тај начин може да се оштети цео грм.

Орезивање се углавном ради по хладном и сувом времену јер влага преко рана биљци може донети разна обољења.

Хортензије током јесени не орезујемо, ово суво цвеће остаје ту где јесте јер је тако заштићеније током зиме, евентуално можемо да је скупимо и вежемо да је снег не би поломио,

У јесен треба редовно уклањти лишће са травњака да не би трулило, да се травњак на тим местима не оголи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 13. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи