Читај ми!

Како да зими сачувате биљке и како да изаберете оне којима не треба много неге

Стигли су нам хладни дани, ниже температуре. Прилагођавамо се ми, али и биљке и цвеће које смо гајили на терасама, балконима, у ентеријеру. Многим врстама промене као што су ниже температуре, мања количина светлости или рецимо влажности ваздуха због грејања не пријају. Све то утиче на раст биљака, па често почињу да губе лишће и вену. Како да им помогнемо?

За биљку је најважнија светлост, наводи проф. др Пеђа Јанаћковић са Биолошког факултета. Постоје оне које захтевају пуно светлости и оне би требало да најмање три сата дневно буду изложене јакој светлости. Ту су и биљке сенке које треба да буду највише три до шест сати на светлости.

Осим светлости, треба их и прихрањивати. Ако су у питању грануле, довољно је то радити једном у неколико месеци, а течно ђубриво треба додавати једном месечно, па чак и на две недеље.

Важна у свему томе је и температура, и никада не треба дозволити да буде нижа од 13 степени.

Што се влажности тиче, већину би требало залити једном недељно, а неке и ређе. Не треба у томе претеривати, већ заливати само онолико колико је потребно да подлога у којој су буде влажна.

Такође, Јанаћковић објашњава и да биљке јаког светла треба окретати једном недељно за четвртину круга и да ће се на тај начин биљка лепо формирати.

Како са орхидејама, кактусима, биљкама са терасе…

Свака биљна врста је посебна, па тако треба знати како се понашати током зимским месеци. Орхидеје у зимским месецима морају да буду на директном светлу, треба их заливати једном недељно и не треба прихрањивати.

Када су кактуси у питању, од врсте зависи издржљивост на температуру. Већина подноси и до 13 степени Целзијуса, а неки чак и ниже.

Кактусима који потичу из Јужне Америке прија температура изнад 15 степени и сувљи ваздух, што није тако тешко ако имате централно грејање. Врстама из Средње Америке погодује мало влажнији ваздух па их можете орошавати.

Такође, кактусе који подносе ниске температуре не треба уопште заливати током зимским месеци, док оне из тропских крајева можете једном у десетак дана.

„Цвеће са терасе, ако су у питању вишегодишње биљке, треба током зиме унети унутра. Тај простор није нужно грејати, само је важно да нису изложене мразу", истиче Јанаћковић.

Краљице издржљивости

Онима који немају много времена да се брину о биљкама или су се тек одлучили да почну да их гаје, професор препоручује такозвану зе-зе биљку (Zamioculcas Zamiifolia), која потиче из источне Африке и веома је отпорна.

„То је краљ међу неуништивим биљкама. Јако је декоративна, зелена, месната биљка. Не захтева заливање, нити влажан ваздух и можете да је без проблема само оставите", каже Јанаћковић.

Ту је и сансеверија (Dracaena Trifasciata) која такође може и месец дана да издржи без заливања, и она је идеалан тип за некога ко нема много времена да се бави биљкама.

Међу оним биљкама којима не треба много неге је и красула (Crassula), популарно названо јапанско дрво новца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 13. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи