Читај ми!

Китови перајари на путовањима уче нове песме

Истраживачи су установили да код китова перајара постоји нека врста „културне размене“ јер током сезонских миграција уче нове песме и преносе их по повратку у своје јато.

Ново истраживање показује да мушки примерци китова перајара током сезонских миграција уче нове песме од припадника других јата, а затим их по повратку преносе својим саплеменицима. Зоолози су веровали да свако јато ових највећих сисара на свету после плавог кита, пева само једну песму (врло ниског тона).

Али ова претпоставка је пала у воду после података добијених у студији у којој су научници користили мрежу хидрофона (подводних микрофона) за снимање оглашавања китова перајара
како би их разврстали коме јату припадају и могли да прате њихово кретање океанима.

„Мушки китови перајари у Тихом океану испуштају само два врло ниска тона која испуштају различитим ритмом и претварају у песму“, објашњава др Тајлер Хелбли из Пацифичног поморског информативног центра.

„Неки научници су сматрали да сваки примерак ових морских сисара пева по један образац који се изводи само у њиховој групи која обитава у одређеном региону. Међутим, наше истраживање показује да је песма китова много сложенија“, додаје др Хелбли.

Испоставило се да припадници ове угрожене врсте певају више различитих песама које током миграција шире на различите области океана.

„Када у неком региону забележимо нову песму китова, често је тумачимо као сигнал да је стигла нова група или јединка са другог краја света“, наводи др Регина Гуацо из Пацифичког поморског информативног цента која је била део овог истраживачког тима.

„Међутим, резултати ове студије сугеришу да је нове обрасце песама можда преузео локални кит током сезонских миграција и пренео је у своје јато из другог региона“, наглашава др Гуацо.

Истраживачи су током шестогодишњег истраживања забележили песме и локације 115 сусрета китова у близини острва Кауај које припада Хавајима.

Научници напомињу да им је разумевање сложености песме китова перајара служи како би стекли бољи увид у то како се њихова популација креће и мења, што им може помоћи у напорима да боље заштите ову угрожену врсту морских сисара.

„Још увек постоји много непознаница око величине и структуре популације китова перајара у северном Пацифику, па би нам бољи увид у песме могао помоћи да разумемо динамику њихове популације у овом региону“, каже др Хелбли.

Плави и китови перајари производе тонове најнижих фреквенција које испушта било која врста животиња.

Вокализација китова перајара су у ствари ниски звучни импулси у трајању од једне или две секунде који се крећу у распону од 16 до 40 херца. Наше ухо региструје звук тек од нивоа од 20 херца. Китови су познати по томе што понављају исте обрасце вокализације током парења који трају и по неколико дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 13. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи