Читај ми!

Костимографкиња „Емили у Паризу" за РТС: Живот је прекратак за досадну одећу

„Емили у Паризу“, једна од омиљених серија у свету, у Риму је имала премијеру нове сезоне. Куриозитет је што је једну споредну улогу одиграла и прва дама Француске, Брижит Макрон. Дописница РТС-а из Италије Сања Лучић разговарала је са првом костимографкињом серије, Марилин Фитуси, која је заслужна за све необичне и шик моделе које носи главна јунакиња серије.

Костимографкиња „Емили у Паризу" за РТС: Живот је прекратак за досадну одећу Костимографкиња „Емили у Паризу" за РТС: Живот је прекратак за досадну одећу

У „Спејс синема модерно“ у Риму, 10. септембра уприличена је предпремијера другог дела четврте сезоне серије Емили у Паризу која је једна од најуспешнијих Нетфликсових серија, у којој главну улогу тумачи Лили Колинс, ћерка славног музичара Фила Колинса.

Први део четврте сезоне је изашао 15. августа а други, дуго очекивани због тога што Емили постаје Емили у Риму и не одолева шарму италијана Марчела кога игра италијански глумац Еуђенио Франческини, на овој платформи је почео са приказивањем 12. септембра.

И име нове Емилине љубави није случајно јер подсећа на Фелинијев филм Сладак живот са Марчелом Мастројанијем који би 28. септембра напунио 100 година, а атмосфера је врло слична славном филму.

И познати италијански глумац Раул Бова део је нове глумачке екипе. Он је стари познаник Силви, Емилине шефице која је заиста и рођена у Риму у коме је живела до 11. године.

Посао из снова за костимографкињу

Но једна од најзаслужнијих за успех ове серије, која велики део своје популарности дугује одећи коју носе њени ликови, а нарочито Емили, свакако је костимографкиња серије, Марилин Фитуси.

„Ово је посао из снова! Омогућава ми да будем потпуно слободна и била сам заиста срећна што сам могла да сарађујем са Дареном Старом, који је направио Секс и град и Емили у Паризу, и са читавом екипом. То је дијалог између свих нас и ми се трудимо да нађемо најбољи начин изражавања путем одеће, не би ли направили интересантне ситуације. То је много посла и није лако направити одећу овог типа и врло волим да радим на томе, на том читавом процесу“, каже Марилин Фитуси.

Главна глумица Лили Колинс која глуми Емили рекла је да је снимање у Риму било чаробно искуство. Вожње веспом кроз главни град у коме се на сваком ћошку налазе споменици је било очаравајуће па не искључује да Емили у Паризу постане Емили у Риму.

Костимографиња серије нам је открила како бира одећу за Емили и остале глумце у серији, трагајући у првим сезонама за француским стилом, експериментишући са разним бојама и свим оним што иде против модних правила. Смеле комбинације, оригинални избори, али и познавање порекла и културног утицаја одабраних комада одеће су нешто што карактерише стилисткињу серије.

Мисија померања граница

„Да, волим да првим нешто што је лепо за гледање. И за мене је дивно што могу да откривам младе дизајнере и откривам винтиџ радње и нове брендове, а за њих је то одлична прилика да добију светску промицију. Ја волим да промовишем младе таленте и културу рециклаже такође. Сви треба да се осећају слободним да се облаче како желе и то је моја порука у серији, да облачите све оно што је вама лепо“, каже костимографкиња.

„Треба помало померати границе, гурати лимите, треба изаћи из кутије и мислим да је то моја мисија у овом пројекту, и срећна сам што ми је дозвољено да то и радим. А живот је заиста кратак да бисмо носили досадну одећу. Можда сам ја инспирисана самом собом и облачим се као Емили“, саветује Фитусијева.

И у овом другом делу четврте сезоне који нас води у Рим, имаћемо прилике да видимо Емили у одређеним одевним комадима који су постали неизбежни у ормару жена широм света: памучна сукња пуног круга, која је била врло популарна после рата, а коју је 1947. увео Кристијан Диор.

Затим беретка коју Емили обожава да носи у свим бојама. Мараме које могу да се носе око врата, на глави, као каиш или украс за ташну. Ту су и каро материјал „виши“ у две боје, који је добио име по француском градићу Виши где је ова врста материјала и дезена била популарна у 19.веку. Такође и вруће панталонице, врло кратки и врло тесни шотсеви, поло мајице, панталоне које се шире од струка, популарне седамдесетих година.

Уколико овај део серије сниман у Риму доживи очекивану популарност сасвим је могуће да нас чека нова Емили у Риму с обзиром на то да се читава екипа заљубила у Рим и италијански „сладак живот“.

петак, 13. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи