Завод за заштиту природе: Медведи на броју, повећава се површина заштићених подручја

У Заводу за заштиту природе Србије одржан је шести скуп организација и институција за заштиту природе „Партнерством ка заштити природе“, који је окупио представнике стручних, државних институција, научника, управљача заштићеним подручјима и еколошких организација цивилног сектора.

На скупу су представљени програми мониторинга биодиверзитета и геодиверзитета у заштићеним подручјима и могућности умрежавања стручних институција кроз европске програме заштите природе. 

Тематску презентацију, у вези са приказивањем резултата мониторинга сова, медведа и вука у Националном парку „Копаоник“ и медведа у Парковима природе „Голија“ и „Златибор“, представили су стручни сарадници Завода Владан Бједов и Милош Радаковић.

У презентацији је истакнуто да је популација медведа стабилна и у благом порасту у овим заштићеним подручјима.

На скупу је истакнуто да су у 2019. години проглашена три нова заштићена подручја: Споменик природе „Борачки крш“, Специјални резерват природе „Ртањ“ у централној Србији, као и заштићено станиште „Панчевачке аде“ у Војводини.

Унапређење базе података

Речено је и да је, уз ревизију већ заштићених, покренута процедура заштите за још 25 подручја, од којих се као већа нова подручја издвајају Паркови природе „Мојстирско-Драшке планине“, „Жељин“ и „Столови“, затим предели изузетних одлика „Цер“, „Рајац“ и „Стрешер–Варденик“.

Проглашњем заштите подручја која су у процедури, увећаће се тренутна површина под заштитом која износи 7,65 одсто територије наше земље, наводе у Заводу.

У 2019. години је настављено са реализацијом друге фазе пројеката „Успостављање еколошке мреже на територији Републике Србије“ и „Израда Црвене књиге флоре, фауне и гљива у Републици Србији“, а започет је и пројекат „Успостављање еколошке мреже Европске Уније НАТУРА 2000, као дела Еколошке мреже Републике Србије“. 

Главне активности у оквиру предстојећих пројекта су унапређење базе података о дистрибуцији потенцијално угрожених врста Србије, припрема рукописа „Црвена књига фауне Србије V – Рибе“, унапређивање апликације за процену угрожености врста у Србији према IUCN критеријумима, израда генерализоване карте станишта Србије и сл.

Као приоритет у раду Завода у 2020. години, истакнут је пројекат „Наставак подршке за имплементацију поглавља 27 у области заштите природе - НАТУРА 2000“.

Скупу су, поред осталих, присуствовали директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић, декан Биолошког факултета Универзитета у Београду проф. др Жељко Томановић, директорка Природњачког центра Србије Јасминка Луковић Јагличић и његово преосвештенство епископ Врањски владика Пахомије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи