Када трујемо пчеле, трујемо и себе

Производња меда у Србији је ове године мања за 30 до 80 одсто због неповољних временских прилика и неадекватне употребе хемијских средстава за заштиту биља која изазива помор пчела, а тај тренд траје већ четири године.

Шеф катедре за биологију Факултета ветеринарске медицине у Београду, проф. Зоран Станимировић, каже да је стање ове године лоше, али да је прошла година била катастрофална.

Топлије време за ово доба године им такође не одговара, јер пчеле нису ушле у фазу еколошког мировања већ су наставиле да раде, односно „нису се навикле на ниске температуре“.

Станимировић објашњава да када температура падне испод 15 степени, јака пчелиња друштва улазе у процес мировања и не комуницирају са околином.

„Све се пореметило доста година уназад. Општа глобална тенденција промене климе, монокултура, загађеност, велике количине пестицида... Међутим, сигуран сам да ће се пчеле изборити са тиме ако им пчелари дају шансу“, наводи професор.

На питање како ће се промена Закона и средствима за заштиту биља, којом се од 2021. године уводи ограничавање количине пестицида коју пољопривредник може да купи, као и обавезна обука за оне који их користе, одразити на пчеле, Станимировић каже да је било крајње време да се тако нешто усвоји.

„Ова да је назовем 'пандемија' канцера није случајна. Превелика хемизација свега и свачега, посебно када су питању монокултуре, које могу да се одрже само применом великом количином пестицида, довела је до ослањања на та тешка и јака средства која трују све. Оно што се деси у Бомбају одражава се и код нас и у целом свету“, истиче Станимировић.

Према његовим речима, планета је један велики организам који мора да живи.

„Она има своје жиле куцавице, а то су реке, које су презагађене. Ту су и подземне воде које напајају читав живи свет. Пчелама за опстанак, као и људима, најважнија је добра храна и чиста вода“, објашњава професор Станимировић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи