Читај ми!

Банана без мана – не тамни ни 12 сати након љуштења

Генетски модификована банана која не тамни и остаје свежа и жута ни 12 часова након што је ољуштена могла би драстично да смањи количину баченог популарног воћа.

Производ је један од последњих у серији генетски модификованог воћа и поврћа осмишљених да имају дужи животни век кад се уберу. Научници кажу да су нове сорте моћно оружје против пропадања хране, због чега огромне количине остану непоједене.

Нова банана, коју је развила биотехнолошка фирма „Тропик“ из британског Норвича, остаје свежа и жута 12 сати након љуштења и мање је подложна тамњењу када је ударена током брања или транспорта.

„Пропадање гране доприноси у великој мери загађивању и емисији штетних гасова. Банане су четврти највећи усев на планети, али веома лако пропада. Постоје процене да 50 одсто узгојених банана се никада не поједу“, истиче Гилад Гершон, извршни директор „Тропика“.

Компанија је такође развила и споро сазревајући банану која је одобрена у неколико земаља, а планира да је лансира наредне године. Други истраживачки тимови раде на салати чији листови теже вену, јабуке и кромпири који су отпорнији на ударце, као и на идентификовању гена који одређују брзину смежуравања грожђа и боровница.

Процене су да чак једна трећина свих култура које се пожњеју широм света никада не буду поједене због кратког животног века после брања. Банане су међу храном која се највише баца.

Гашење гена

Британска компанија је пронашла начин како да „угаси“ ген одговоран за производњу ензима полифенол оксидазе, који узрокује потамњивање.

Исти ген је утишан у арктичким јабукама, које се продају у САД од 2017. године, а блокирање полифенол оксидазе показано је даје резултате код парадајза, лубенице, кивија и печурака.

Код банана, „Тропик“ ће направити прецизне измене постојећих гена без увођења страног генетског материјала.

Компанија је већ добила зелено светло да продаје „непотамњујуће“ банане у Филипинима, Колумбији, Хондурасу, САД и Канади, а ускоро и у Великој Британији.

понедељак, 07. април 2025.
4° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом