четвртак, 11.09.2025, 17:14 -> 17:19
Извор: РТС
Џемови са природним заслађивачем и јестиви букети из радионице будућег биолога
Будући наставник биологије, Душан Пантелић из Добрића надомак Шапца, љубав према природи претворио је најпре у хоби, а затим и у додатни приход. Једини у том крају прави џемове са природним заслађивачем и јестиве букете, а у његовом дворишту расту за Поцерину и необичне биљке.

Оно што Душан Пантелић није могао да нађе у продавницама, почео је сам да прави. Сезону отвара јагодама, а завршава џемом од поморанџе. У септембру бере смокве из своје баште, кува их и ставља у тегле.
„Џемови су 100 посто воће, значи иде само воћка и заслађивач, а као заслађивач користим урме. Не користим ни шећере, ни ароме ни конзервансе, ништа, само воће и урме, на крају додам лимунов сок у замену за конзерванс. Након пуњења теглица иде пастеризација да би се рок трајања џема продужио, да би се џем одржао, с обзиром на то да нема никаквих других додатака“, објашњава Душан Пантелић из Добрића код Шапца.
Осим здравих производа у теглама, Душан од воћа прави и букете. Први је поклонио другарици када је дипломирала.
„Пре свега, јако волим воће, па ми је из те љубави према воћу дошла и идеја да правим јестиве букете. У прављењу јестивих букета заиста уживам, зато што је спој креативности и нечег што је лепо и практично и што се може неком блиском поклонити“, истакао је Душан Пантелић.
Између испита на факултету и зимнице, Душан одржава и своје двориште. Већину биљака, донео је са путовања.
Захваљујући њему, у Поцерини расту и банане, опунције, маслине, маракује, којима је осим светлости, како каже, потребно и много љубави и посвећености.
Коментари