Неочекивано откриће два изгубљена средњовековна града на Путу свиле

У открићу које би могло да промени наше поимање Пута свила, археолози су пронашли остатке два средњевековна града у травом прекривеним планинама источног Узбекистана.

Некада заузети трговачки центри, два средњевековна града су до сада били изгубљени у историји и планинској географији централне Азије. Ипак, помоћу нове технологије и дронова, археолози сада успевају да открију њихове тајне.

Вековима напуштени лежали су скривени испод планина централне Азије, а студија објављена у часопису Нејчер открила је да се радило о два утврђена града која су надгледала кључну раскрсницу на трговачким рутама тог времена.

Велико откриће у југоисточном Узбекистану могло би да промени наше разумевање Пута свиле, велике мреже трговачких путева која се протезала од Кине до Медитерана.

Према досадашњим мапама, претпостављало се да су трговачке руте, које су се протезале по читавој Евроазији, избегавале планине централне Азије. Ново истраживање, међутим, показује да је Пут свиле био много већи него што се мислило.

Скривени урбани трговачки центри

Користећи дронове опремљене технологијом мапирања Лидар, археолози су открили Ташбулак и Тугунбулак, некадашње урбане центре упркос њиховој изолацији и висини.

Прикупљени подаци и снимци показују да је Тугунбулак био метропола која је покривала површину од најмање 120 хектара и да је лежао на висини од 2.000 метара – висина која се и дан данас сматра веома негостољубивом.

„Историја централне Азије се мења овим открићем“, каже археолог Фарход Максудов, који је учествовао у истраживању.

Научни тим верује да су Тугунбулак и нешто мањи Ташбулак били веома динамични трговачки градови између 8. и 11. века, када је овим подручјем владала моћна туркијска династија.

Само три одсто светске популације данас живи на таквој висини. Ласа на Тибету и Куско у Перуу су неки од ретких сличних примера.

Изненађење у планинама

Фарход Максудов, директор узбекистанског Националног центра за археологију и Мајкл Фракети, археолог са Универзитета „Вашингтон“ у Сент Луису, прво су 2011. године дроновима открили мањи од два града – Ташбулак. Од тада су пронашли на хиљаде остатака грнчарије и друге знакове да је та територија била насељена.

Историјски списи помињу градове у том подручју, али научници нису очекивали да ће наћи средњевековни град површине 12 хектара на висини од 2.200 метара.

„Били смо запањени“, истакао је Фракети за Би-Би-Си.

Због јаких ветрова, изненадних олуја и логистичких изазова, чак је и само пењање до горе веома напорно.

Четири године касније, челник локалног шумарског друштва дојавио им је да треба да провере још једну локацију близу Ташбулака.

„Рекао нам је да у свом дворишту има остатке исте врсте керамике и грнчарије. Отишли смо до његове куће и открили да је саграђена на средњевековном утврђењу. На неки начин, живео је на врху огромног града“, наводи Фракети.

Најизазовније је било убедити академску заједницу да су ови градови заиста постојали.

„Када смо говорили људима да смо открили ове невероватне локалитете, наилазили би на скептичност. Сумњали би да нису толико велики као што говоримо. Како да научно документујемо ове градове како би илустровали шта су заиста били – то је био прави изазов“, објашњава Фракети.

Развој прохујао са вихором

Због тога су се 2022. године вратили са дроновима опремљеним технологијом Лидар, која им је помогла да испод површине открију зидове, осматрачнице, куле, сложене архитектонске одлике и друге фортификације у Тугунбулаку.

Једна од теорија за оснивање градова на оваквој локацији јесте да су људи желели да искористе снажне ветрове да распале ватре у пећима потребне за топљење руде гвожђа, које има у изобиљу у околини.

Прелиминарна ископавања открила су производне пећи.

„Ко год да је имао гвожђе у средњевековно време био је веома моћан“, каже Максудов.

Међутим, могуће је да је баш извор њихове снаге довео до пада. Подручје је некада било покривено густим шумама смрче, које су посечене како би се храниле пећи и обезбедила производња гвожђа.

„Подручје је због тога постало нестабилно, од изненадних бујица и лавина“, додаје Максудов.

Стручна заједница сагласна је сада да су нова открића на Путу свиле изузетно постигнуће, посебно што нико није очекивао градове на тако високо у планинама.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи