Читај ми!

Кембриџ тражи новог Чарлса Дарвина

Ако имате осећај за авантуру и разумете се у биљке, Ботаничка башта Универзитета Кембриџ можда има идеалан посао за вас.

Кембриџ тражи новог Чарлса Дарвина Кембриџ тражи новог Чарлса Дарвина

Почело је пријављивање за оно што би могло да буде најбољи посао у свету природњака. Ботаничка башта Универзитета Кембриџ огласила је да тражи кандидате за радно место на којем добијате прилику да кренете стопама Чарлса Дарвина. У питању је позиција ботаничар за експедиције који треба да крена на пут на којем ће сакупљати биљке.

Ово је, највероватније, први пут у модерној историји да је отворено такво радно место у Ботаничкој башти Универзитета Кембриџ.

То је веома необично – није постојао формулар за ову позицију“, рекао је Семјуел Брокингтон, професор еволуционе биологије и кустос Ботаничке баште.

Експедиције ће бити главни фокус запосленог на овој позицији, која иде уз плату до 44.263 фунте (скоро 53.000 евра) годишње. Од кандидата се очекује да буду вредни ботаничари са релевантном дипломом факултета, да имају страст за путовањима, да су неустрашивог духа и да имају способност да идентификују нову или интересантну биљну врсту која расте у дивљини.

Толико људи воли да путује, види различите пејзаже и упознаје се са различитим културама, а свет ботанике је фантастична прилика за то“, истакао је Брокингтон.

Према његовим речима, то је и шанса да се види како се биљке мењају широм света, а ентузијастичним таксономским стручњацима пружа се прилика да обаве важан посао на очувању биљака и помогну у чувању живе колекције Ботаничке баште од око 8.000 биљних врста. Толиким биљним врстама прети изумирање. Изласком на терен, узорковањем семена, снимањем ових биљака и враћањем у колекције и банке семена, ради се заиста важан посао.“

Иако је ово први пут да ова установа тражи запосленог за овакву позицију, 1831. године оснивач Ботаничке баште, професор Џон Стивенс Хенслоу, препоручио је свог бившег ученика, 22-годишњег Чарлса Дарвина, за место природњака на броду „Бигл“. Дарвин је потом послао више од 1.000 биљних примерака свом старом учитељу, како би му помогао да изгради збирку ботаничког музеја при Кембриџу.

Док је Хенслоу окупљао нове и разноврсне биљне врсте из целог света како би демонстрирао бесконачан обим Божјег стварања, данас Ботаничка башта Универзитета Кембриџ покушава да заштити разноврсност своје колекције и одговори на кризу изазвану климатским променама.

У јулу 2019. године, башта је званично забележила тада највишу температуру у Великој Британији – 38,7 степени Целзијуса – а онда је, само три године касније, температура достигла 39,9 степени Целзијусове скале пошто је нови британски рекорд од 40,3 степена постављен у Линколнширу.

Колико год да су добри наши стручњаци за хортикултуру, доста биљака не успева да пређе из године у годину, тако да одржавамо разноврсност колекције уносећи око 500 до 1.000 серија биљака годишње“, објашњава Брокингтон додајући да доста снаге усмеравају на осмишљавање одрживих начина расата биљака које ће успевати да преживе у том подручју.

Успешан кандидат имаће задатак да води експедиције на којима ће се прикупљати подаци о тачним локацијама нових и биолошки интересантних биљака које расту у дивљини, уз истовремено прикупљање семена и пелцера које ће омогућити Ботаничкој башти, која се простире на више од 16 хектара, да сачува живе примерке таквих врста.

Углавном се фокусирамо на области у регионима који су изузетно биолошки разнолики – у централној Азији, на Балкану, југу Африке и у Јужној Америци – и размишљамо о томе шта можемо да донесемо и узгајамо овде у Кембриџу. Дакле, проучавамо области у свету у којима се клима поклапа са оном коју сада имамо или где бисмо могли стићи уз климатске промене које будућност доноси“, прецизирао је Брокингтон.

У идеалном случају, кандидати ће говорити више језика и имати „феноменално знање о различитим биљкама“, уместо да се специјализују за једну биљну врсту. Такође, мораће да буду тимски играчи и да им не представља проблем камповање у дивљини, на пример у Киргистану, по месец дана.

„Одласци на терен су заиста интензиван и невероватно напоран посао јер имате ограничено време на локацијама. Мислим да морате да имате жељу за авантуром, да волите путовања и да вам не представља проблем да радите у различитим културама“, поручио је Брокингтон будућем колеги или колегиници.

понедељак, 07. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи