Читај ми!

„Цео екосистем“ фосила старих 8,7 милиона година пронађен испод школе у Лос Анђелесу

Археолози су на територији средње школе у Лос Анђелесу пронашли право богатство – два налазишта са фосилима међу којима и трагове да су ту живели сабљозуби лосос и мегалодон, огромна праисторијска ајкула.

Морски фосили који датирају из времена пре 8,7 милиона година, откривени су испод средње школе у јужном делу америчког града Лос Анђелеса.

Лос Анђелес Тајмс известио је да су истраживачи открили две локације у кампусу Средње школе „Сан Педро“ испод којих су закопани фосили, укључујући фосиле изумрлог сабљозубог лососа и мегалодона, гигантске праисторијске ајкуле.

На једној локацији налази се велика количина костију старих 8,7 милиона година, то јест из доба миоцена, док је на другом месту пронађена велика количина шкољки из времена пер 120.000 година, то јест из ере плеистоцена. Фосили су откривени између јуна 2022. и јула 2024. године.

У изјави за Лос Анђелес Тајмс, Ричард Бел, геолог Калифорнијског државног универзитета на Лонг Бичу, рекао је да истраживачи анализирају хемијски и минерални састав фосила.Морамо пронаћи трагове и потом их објединити“, рекао је Бел, додајући да су фосили из доба миоцена били обавијени дијатомитом, седиментном стеном која се састоји од фосилизованих скелетних остатака једноћелијских водених алги.

Према речима професора Бела, дијатомит указује на то да је подручје било богато алгама, што је помогло при развоју богатог екосистема који се састојао од разних морских створења.

То је цео екосистем из времена које је давно прошло… Имамо све ове доказе на основу којих будући истраживачи могу да опишу како је читава екологија изгледала пре девет милиона година. То је заиста реткост“, рекао је Вејн Бишоф, директор културних ресурса у корпорацији „Енвикомза сајт LAist.

Остин Хенди, помоћник кустоса у Природњачком музеју округа Лос Анђелес, рекао је да истраживачи верују да је „постојао подводни канал који је носио материјал из плиће воде у дубљу воду, а да је у близини било вулканске активности.

Ово је било велико изненађење за све када су почели да копају“, додао је Хенди.

Према писању Лос Анђелес Тајмса, фосили су подељени између истраживачких и образовних институција, укључујући Заједницу школа дистрикта Лос Анђелеса, морски акваријум Кабриљо у Сан Педру и Природњачки музеј округа Лос Анђелес.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи