Нови документи о Исусовом детињству: Био је неваљао

Недавно откривен документ из 4. и 5 века говори о Исусовом детињству. Приче су фасцинантне – али садржај није нов.

Нови документи о Исусовом детињству: Био је неваљао Нови документи о Исусовом детињству: Био је неваљао

Папирус сензација: Дешифрован најстарији рукопис из Исусовог детињства.“

Тајни библијски текст мења све.“

Погрешно означени фрагмент египатског папируса сакривен у немачкој библиотеци поништава хиљадугодишње идеје о Библији и Исусовом животу.“

Ово су само неки од наслова након открића 1.600 година старог фрагмента рукописа који пружа увид у Исусово детињство.

Истраживачи – два стручњака за старе рукописе по имену Лајош Беркеш и Габријел Ноки Мачедо – били су донекле изненађени тим реакцијама. „То није нова прича и у сваком случају није истинита прича о личности Исуса“, каже Беркеш за Дојче веле.

„Дакле, ово не мења оно што знамо о јеванђељима и о Исусу“, наглашава предавач на Институту за хришћанство и антику на берлинском универзитету Хумболт. „Али, то је довело до много неспоразума и полемика, иако никада тако нешто нисмо тврдили.“

Оно што су открили, међутим, и даље је спектакуларно: то је најранији рукопис такозваног Томиног јеванђеља о детињству – такозвани апокрифни спис који подсећа на библијски текст, али никада није постао део библијског канона.

Клинац који је претворио глинене фигуре у праве птице

Рукопис садржи фрагменте текста који описује петогодишњег Исуса како се игра поред потока, где проналази глину и од ње прави птице. Његов отац Јосиф га кори што ради суботом, с обзиром на то да је субота код Јевреја дан одмора. То доводи до тога да Исус пљесне рукама, након чега врапци оживе и одлете.

Иако јеванђеље о детињству није било укључено у званични канон библијских јеванђеља у то време, оно је добро познато дело међу научницима. Процењује се да је текст први пут транскрибован у другом веку.

Свако ко у Исусу види добру и љубазну особу прочитаће ту приче у којима је млади Исус склон изливима беса и жељи за осветом. Он проклиње другу децу која га нервирају, плаши их, ослепи комшије, па чак и убије учитеља који га је укорио.

Научници су дуго расправљали зашто је Исус приказан као „херој смешних и отрцаних подвала“, како је један аутор описао те приче.

Сам Нови завет пружа мало информација о Исусовом детињству. Пошто се чинило да јеванђеље о детињству попуњава неке од празнина које су оставила канонска јеванђеља, оно је било веома популарно у касном средњем веку. Древне верзије рукописа пронађене су на грчком, латинском, сиријском, црквено-словенском, грузијском, етиопском и арапском језику.

Нова сазнања о језику

„Претпоставља се да је грчки изворни језик. А најстарији рукопис тог текста до данас датира из 11. века“, објашњава Лајо Беркеш. Фрагмент рукописа који су пронашли он и Габријел Ноки Мачедо, а који датира из периода између 4. и 5. века, могао би стога да покаже како су се одређене речи током векова замењивале у транскрипцији.

Двојица истраживача планирају потпуну ревизију постојећег текста о детињству и такође раде на новом преводу. Иако то неће значајно променити стварни садржај, то би могло да доведе до новог разумевања језика који се користио. Већ је јасно да је „стилска лингвистичка уметност тог изворно грчког текста била много већа него што се раније претпостављало“, каже Беркеш.

Чувени фалсификат: папирус „Исусова жена“

Покушај разумевања Исусовог живота је тема која наставља да фасцинира многе. Открића и увиди који потенцијално откривају више о централној личности хришћанства изазивају широко интересовање јавности.

Један познати случај датира из 2012. године, када је професорка са Харварда Карен Л. Кинг представила фрагмент папируса који је садржао Исусов цитат који се односи на његову „жену“.

У хришћанској теологији дуго постоји тврдња да је Исус био ожењен Маријом Магдаленом, која је, према канонским јеванђељима, била једна од његових најближих следбеница. Ту идеју је преузео и Ден Браун у свом бестселеру Да Винчијев код (2003).

Међутим, не постоје стварни историјски докази о томе. Папирус који је доспео на насловне стране 2012. године показао се лажним, доказао је у истрази новинар Ариел Сабар. Његова књига: Веритас: Харвардски професор, преварант и јеванђеље о Исусовој жени објављена је 2020.

Валтер Фриц, човек за којег се верује да је фалсификовао папирус Исусова жена, био је Немац који је напустио студије египтологије у Берлину и упустио се у разне подухвате на Флориди. Радио је и у продаји аутомобилских делова и као дилер уметничких дјела, као и интернет порнограф – што је читавој причи дало помало надреалну ноту.

Беркеш наглашава: „Био је то веома пажљиво конструисан фалсификат, али су многи стручњаци за рукописе од почетка препознали да је у питању нешто сумњиво“.

Како је настала збирка папируса на Универзитету у Хамбургу

Како Беркеш и Мачедо могу да буду сигурни да је њихово откриће стварно?

Њихов документ пронађен је у колекцији Државне и универзитетске библиотеке Карла фон Осјецког у Хамбургу. Збирку је почетком 20. века набавио немачки „Папирус картел“, који је имао задатак да из Египта откупи папирусе за музеје и библиотеке у Немачкој.

Према Беркешовим речима, истраживачи су се у то време у почетку концентрисали на испитивање боље очуваних рукописа и књига. Мањи документи често су остављани по страни. Систематска каталогизација почела је тек почетком овог века.

Од преко хиљаду фрагмената папируса на универзитету у Хамбургу, око трећина је каталогизована и доступна у дигиталном облику – и управо су ту два истраживача открила актуелни фрагмент.

„То је био само споредни пројекат, да будем искрен, али се онда испоставило као нешто велико“, каже Беркеш. Он додаје да у колекцијама широм света има десетине хиљада таквих фрагмената. „Не могу да гарантујем, али верујем да има и других, сличних фрагмената.“ Ако буде имао среће, каже, наћи ће још нешто, Јер, то има везе са истрајношћу. Али и са срећом.

уторак, 16. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару