Читај ми!

Запис о Исусовом детињству дешифрован из заборављеног древног папируса

Рукопис стар 1.600 година је деценијама био непримећен на једном немачком универзитету. Стручњаци кажу да је то можда најстарији писани документ који детаљно описује Исусово детињство.

Запис о Исусовом детињству дешифрован из заборављеног древног папируса Запис о Исусовом детињству дешифрован из заборављеног древног папируса

Деценијама је неспретно написан документ стајао непримећен у универзитетској библиотеци у Немачкој, за који се веровало да није ништа друго до веома стара, свакодневна белешка, попут приватног писма или листа намирница.

Више од миленијум и по након што је написан, истраживачи верују да је овај фрагмент најстарија сачувана писана копија јеванђеља са детаљима о Исусовом детињству.

Лајош Беркеш са Универзитета Хумболт у Берлину и Габријел Ноки Мачедо са Универзитета у Лијежу, два стручњака за старе рукописе, датирају га у 4. или 5. век, наводи се у саопштењу за јавност.

Они су дешифровали тај фрагмент и идентификовали га као одломак из апокрифног Томиног јеванђеља о Исусовом детињству, за који се верује да је првобитно написано у 2. веку нове ере. То га чини најстаријом сачуваном копијом тог конкретног јеванђеља.

Фрагмент је „од изузетног интереса за истраживање“, наглашава проф. Беркеш, напомињући да нуди „нове увиде у пренос текста“. Ноки Мачедо додаје да ово потврђује претпоставке научника да је Томино јеванђеље првобитно написано на грчком.

Након што су истраживачи приметили реч „Исус“ у документу, декодирали су га „слово по слово и брзо схватили да то не може бити свакодневни документ“, рекао је Беркеш. Кључни појмови, укључујући „кукурикање“ и „грана“, омогућили су им да га упореде са другим ранохришћанским текстовима и идентификују га као рану копију Јеванђеља по Томи.

Неспретно написани текстови дуго су сматрани знаком да је у питању безначајан документ, али сада истраживачи верују да је настао као вежба у школи или манастиру.

Библијски апокрифи, од грчког апокрипхос, или „скривени“, су приче које нису доспеле у Библију, али су биле нашироко читане у антици и средњем веку, наводи се у саопштењу. Иако се хришћанске секте не слажу око статуса и обима апокрифа, оне су дуго проучаване, дајући контекст за разумевање позадине Новог завета, према Центру за хришћанску апологетику, стипендије и образовање у Аустралији.

Професор Михаел Целман-Рохер, стручњак за старе рукописе са Универзитета Меквајер у Сиднеју који проучава древну религију и магију, назвао је декодирање фрагмента „узбудљивим открићем“.

„Овде имамо још једног сведока о разноликости хришћанског списа пре настанка утврђеног канона“, наводи професор, напомињући да он такође нуди „детаљан поглед на облик у којем је један такав неканонски текст копиран и читан у доба касне антике“.

Да ли је документ аутентичан, додаје проф. Целман-Рохер, „тешко је рећи када се суочимо са фрагментарним текстовима попут папируса“, али је предложену идентификацију назвао „веома вероватном“.

Он примећује да, иако се о Исусовом рођењу већ говори у канонским јеванђељима, ово је „најранији рукописни запис који детаљно сведочи о Исусовом детињству“.

Верује се да је на фрагменту део приче у којој се петогодишњи Исус игра поред потока и обликује врапца од глине коју је ископао из муља. Када га Јосиф грди и пита зашто то ради у суботу, на дан одмора, Исус пљесне рукама и фигуре оживе.

Целман-Рохер наводи да разиграност епизоде, тврдња да је Исус створио живот од неживе супстанце и приказана „природа односа између Исуса и Јосифа“ значајно осветљава слику Исусовог детињства коју добијамо из канонских јеванђеља“.

петак, 28. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару