„Филхадемија“, шанса за младе филхармоничаре

Београдска филхармонија саопштила је да нова генерација младих музичара има прилику да се усавршава уз искусне филхармоничаре на Трећој оркестарској академији „Филхадемији“, у периоду од 19. до 30. новембра.

За најбоље студенте и дипломце музичких академија Србије и региона, „Филхадемија“ је јединствена прилика да стекну знања и праксу уз своје менторе, музичаре Београдске филхармоније.

Посебност „Филхадемије“ лежи у томе што је настала управо као иницијатива филхармоничара, који су увидели недостатак обуке за свирање у оркестру на музичким академијама.

Показало се да не само што је корисна, Оркестарска академија је и одлична прилика: неки од њених полазника „регрутовани“ су у хонорарне сараднике Београдске филхармоније.

У првој недељи заједничког рада, филхадемичари најпре уче од својих ментора који их уводе у финесе оркестарског музицирања, а потом млади полазници добијају велику шансу.

Заједнички, раме уз раме са искусним музичарима, припремају завршни концерт под управом „старог мајстора“, некадашњег шефа-диригента Београдске филхармоније, Уроша Лајовица.

На аудицијама одржаним у јуну, одабрано је 45 најбољих младих кандидата који ће добити ову оркестарску обуку, а за трећу генерацију филхадемичара старије колеге су припремиле нешто сасвим посебно – оркестарски коучинг.

На серији предавања, филхармоничари ће као врсни тренери упутити полазнике и без задршке разговарати о важним темама и проблемима: како да се припреме за оркестарске аудиције, како да се психофизички припреме за концерт, као и о вечитој музичарској клетви – треми, или како свирати без стреса.

Круна оркестарске академије је свакако завршни концерт, заказан за 30. новембар у Великој дворани Задужбине Илије М. Коларца, када ће полазници „Филхадемије“, заједно са музичарима Београдске филхармоније, извести Моцартову Симфонију бр. 40 и Штраусовог Дон Кихота.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи