Отворен 34. Београдски џез фестивал

Убедљивим наступом српски џез бенд "Фиш ин ојл" и чувени авангардни гитариста из САД Марк Рибо отворили су у Дому омладине 34. Београдски џез фестивал.

Између осталих, на овом прворазредном културном догађају до 29. октобра наступиће најзначајнији џез певач на свету Курт Елинг, италијански трубач и један од најзначајнијих џезера у Европи Енрико Рава, као и Ћућо Валдез, најзначајнија личност у историји афрокубанског џеза.

Отварању фестивала присуствовао је и заменик градоначелника Горан Весић који је рекао да је Београдски џез фестивал једна од наших културних манифестација са најдужом традицијом.

Подсетио је да је тај фестивал обновљен 2005. године и додао да се ове године одржава под слоганом „Без граница“, управо зато што глобална џез сцена постаје све смелија, забавнија, разноликија.

Прецизирао је да је буџет овогодишњег Београдског џез фестивала око 21 милион динара од чега 40 одсто обезбеђује Град Београд и навео да је прошле године било око 19.000 посетилаца, те да се очекује да ће ове године тај број бити већи.

На Београдском џез фестивалу Биг бенд РТС-а ће прославити 70 година постојања и то уз госта Бобија Шуа.

Из САД такође долази и Бен Вендел Сизонс Бенд.

Пијанисти Марко Мескида из Шпаније и Марио Лажиња из Португала боје своју ауторску музику медитеранским лиризмом, док дух авангарде стиже из Скандинавије, са норвешким квартетом Кортекс и шведско-норвешким тријом "Тинг", под вођством водећег европског фри-џезера, Матса Густафсона.

Средњоевропске вибрације доносе трио цимбалисте Миклоша Лукача из Мађарске и експлозивни фјужн квартет Компост 3 из Аустрије.

Први пут на фестивалу је и један у целини женски састав, октет под вођством немачке пијанисткиње Јулије Хулсман.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
7° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи