Душко Гојковић и Биг бенд РТС-а на бис 11. октобра у Дому омладине

Дом омладине Београда објавио да ће се други концерт Душка Гојковића са Биг бендом РТС-а одржати 11. октобра од 20 часова.

Први наступ 9. октобра већ је распродат, захваљајући великом интересовању публике, што је повод за организовање још једног концерта легендарног Душка Гојковића – једног од најважнијих европских џез уметника свих времена. Улазнице су у продаји преко мреже „Евентим“ по цени од 1.600 динара.

Испоставило се да је повратак кући овог гиганта џез трубе после дуже паузе заиста узбудљив и да му је Београд узвратио несебичном љубављу.

На концертима, које Дом омладине Београда организује у сарадњи са Музичком продукцијом РТС-а и Удружењем „Душко Гојковић џез иницијатива“, биће изведен репертоар Гојковићевих оригиналних композиција, које нису снимљене са Биг бендом, а неке од њих нису снимљене уопште.

Са пажљиво одабраним програмом оригиналних композиција, Гојковић, рођен 1931, нуди својеврстан омаж својој каријери композитора, аранжера и бенд лидера, која захвата седам деценија.

Све уметничке величине са којима је икад наступао и радио, од Мајлса Дејвиса, преко Мејнарда Фергусона, Кларка Терија, Херба Помероја, Арта Фармера, Јусуфа Латифа, Зута Симсона, Стена Геца, Џерија Малигана, Вудија Хермана, Кенија Кларка, Франсија Боланда, до Слајда Хемптона и наравно непревазиђеног Дизија Гилеспија - сложили су се да је Гојковић створио јединствен звук, по коме остаје уписан у историји.

И у најтежим временима за џез музику и, како каже Ернст Кифер, „у тренутку претварања џеза у бескрвну уметничку форму“, власник минхенског клуба „Домицил“, остало је запамћено да „Душко Гојковић никада није скретао са свог пута".

Није претерано поновити да Душко Гојковић припада оној најређој категорији уметника за сва времена, људи који су својим начином живота и великим музичким делом овековечили суштину џеза, постављајући стандард за све генерације које су дошле после њега.

Београд ће зато 9. и 11. октобра бити епицентар џеза, захваљујући реткој прилици да овог мајстора видимо на домаћем терену, са потпуно новим програмом, окруженог најближим сарадницима са наше сцене и у једном од најлепших џез амбијената у Београду.

У сусрет 34. Београдском џез фестивалу, не треба пропустити јединствену шансу да Душка Гојковића чујемо заједно уживо са оркестром у којем је почео - Биг бендом Радио Телевизије Србије, што управо слави јединствени јубилеј у светским оквирима - пуних 70 година рада!

Данашња генерација музичара у овом ансамблу је на сигурном путу,  настављајући традицију успешних претходника које су градиле оркестар и његов реноме реноме. Данас Биг бенд РТС-а  стално помера уметничке границе сврставајући ансамбл у светску породицу великих џез оркестара као равнопраног члана.

Синергија Душка Гојковића и нове генерације музичара у Биг бенду, резултирала је богатом сарадњом последњих година, чији је плод и још увек актуелни албум Латин хејз.

Кроз свој свакодневни рад Биг бенд РТС-а исказује искрено поштовање целој плејади плодоносних музичара предходних генерација који су данашњим члановима пренели знање, љубав и обавезу да негују џез музику и чувају традицију кроз уметнички рад Биг бенда РТС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи