Ново суђење против групе „Лед цепелин“ због плагијата

Амерички апелациони суд наредио је ново суђење музичкој групи „Лед цепелин“ поводом оптужби у којима се наводи да је копирала инструментал из шездесетих година прошлог века за свој планетарно популарни хит из 1971, "Stairway to Heaven" (Степенице ка рају).

Порота федералног суда у Лос Анђелесу је пре две године донела пресуду у корист ове групе, изјаснивши се да „Лед цепелин“ није копирао популарни инструментал из песме Taurus састава „Спирит“.

Међутим, како преноси АП, тројица судија комисије деветог окружног апелационог суда једногласно тврде да је судија нижег суда тада изнео погрешну пресуду под утицајем пороте и овај случај је зато поново отворен.

Агенција наводи да није успела да добије одговор од правног заступника групе „Лед цепелин“ и подсећа да је тужбу 2015. године поднео адвокат покојног гитаристе групе „Спирит“ Рендија Волфа.

Порота је тада донела пресуду након петодневног суђења на којем су чланови групе који су писали текст спорне песме, Џими Пејџ и Роберт Плант, сведочили, рекавши да је њихова креација оригинал.

То суђење је пороту, судије и све оне који су успели да приђу судници повело на музичко путовање у касне шездесете и ране седамдесете године прошлог века, када је „Спирит“, калифорнијска група која је мешала звуке џеза и рока, постигла велику славу, а популарни британски хард рок бенд „Лед цепелин“ био тек на почетку своје каријере.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи