Отворен Сабор у Гучи

Подизањем саборске заставе у једанаест сати у Гучи је почео 58. Сабор трубача. За титулу победника Сабора у суботу ће се такмичити двадесет оркестара.

Драгачевски сабор трубача у Гучи, 58. по реду, који ће трајати до 12. августа, свечано је отворен подизањем саборске заставе, а отворили су га министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић и руски амбасадор, Александар Чепурин.

Поповић је окупљеним љубитељима трубе поручио да труба најбоље од свих инструмената најбоље одражава прошлост и будућност српског народа и наше емоције.

„Уз трубу смо освајали слободу, уз трубу смо се веселили, венчавали, крштавали децу, уз трубу смо туговали и сахрањивали“, рекао је Поповић.

Каже да су Гуча и српска труба надалеко познате у свету и да га људи из Кине, Америке и Русије стално питају за тајну Гуче и трубе, а да је његов одговор – труба крије тајну српске душе.

Први гости су стигли, варошица је спремна за отварање, а провода уз трубу било је и синоћ. Смештајни капацитети су пуни и резервисани, а већина гостију стиже данас током дана.

Организатори најављују да су сабор вратили традицији, труби и трубачима, те да ове године неће бити концерата естрадних звезда.

Још вечерас гости Гуче моћи ће да уживају у концерту Дејана Петровића и „Биг бенда“ на Главној позорници, а сутра ће бити одржан „Поноћни концерт“ на којем ће учествовати свих 20 овогодишњих финалиста.

У суботу 11. августа је традиционално такмичење сениорских оркестара, а у недељу су концерти победника овогодишњег Сабора и мајстора трубе Саше Крстића, Екрема Мамутовића и Дејана Лазаревића, а манифестацију ће пратити и традиционални програмски садржаји као што је народни вишебој, дефиле свих учесника у програму, импровизација старе драгачевске свадбе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи