„Нишвил“ се спрема за 200.000 посетилаца

За десетак дана почиње „Нишвил“, највећи џез фестивал у овом делу Европе. Организатори током четири дана фестивала очекују више од 200.000 посетилаца.

У првом џез музеју у Србији, који ће пред „Нишвил“ бити отворен у Тврђави, посетиоци ће моћи да виде и статуу Шабана Бајрамовића. Ових дана у гипсу је завршава вајар Влада Ашанин. Он је урадио и оригиналну од бронзе, на нишавском кеју.

„Једна врста калупа била за бронзу, а друга је за гипс. Требало је тај стари калуп у потпуности преправити“, oбјашњава вајар Владимир Ашанин.

Највеће интересовање ове године је за наступе група „Џипси кингс“, „Мат Бјанко“ и „Инер серкл“, али и неколико класичних џез извођача.

„Ја бих пре свега поменуо 'Менхетн трансфер', као највећу вокалну џез групу свих времена, поменуо бих Кенија Герета, Омара Хакима и Лизу Симоне“, рекао је директор фестивала Иван Благојевић.

Фестивал отвара Нишлија Владимир Јеленковић са својим ученицима из биг бенда из француског града Монсигур, а затвара са својим бендом бивши певач група „Смак“ и „Генерација 5“ Дејан Најдановић

„Упоредили су 'Нишвил' са једним њиховим великим фестивалом у Бордоу и одушевљени су што долазе“, каже пијаниста Владимир Јеленковић.

„Мени је то лично част, јер је ово мој град и слободно могу да кажем мој фестивал“, истиче певач Дејан Најдановић.

За око 200.000 посетилаца колико се ове године очекује на фестивалу, Нишлије су припремиле и позоришни и филмски програм, а биће ту и уметника из света стрипа, књижевности, сликарства.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи